perjantai 1. helmikuuta 2008

Quiche au roquefort


Tämän reseptin esikuva on peräisin kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet, mutta täytettä on runsaammin ja kermajuusto on vaihtunut Valion mustaleimaiseksi emmentaliksi. Valkopippurin on korvannut musta. Roquefortia en ole itse asiassa koskaan käyttänyt vaan olen käyttänyt ihan tavallista Auraa. Pitäisi varmaankin joskus kokeilla.


Sherrysinihomeen ohella tämä quiche on saavuttanut erikoisaseman keittiössäni. On jopa hiukan pelottavaa mennä joihinkin tilaisuuksiin jos ei ole quicheä kainalossa ja jos ihmisiä on paljon tämä katoaa alta aikayksikön. Tänään soitin kahdelle viehättävälle A:lle, että quichea olisi tarjolla. Eivät ehtineet työkiireiden vuoksi heti. Ilman jäivät. Entinen esimieheni lohkaisi joskus saapuessaan myöhässä piknikille "Real men don't eat quiche. Especially when they are late."

Motiivi leipomiseen oli tällä kertaa mukavan duunikaverin eläkkeellelähtö. Päivänsankari ei itse ollut valitettavasti paikalla, mutta täytyy yrittää uudelleen.

Quiche on hyvää, ruokaisaa, mutta ei erityisen kevyttä ja näin juustoisena se on erityisen epäkevyttä. Quiche on määritelmän mukaan avoin voitaikinapiiras, jonka täytteenä on munaa ja jotain muuta. Se säilyy varsin hyvin ja sopii sen vuoksi vaikkapa piknikille Suokkiin.

ReseptiOlennaista tässä reseptissä on se, että valmista voitaikinapohjaa ei voi käyttää. Quiche ei yksinkertaisesti toimi lehtevällä pohjalla. Älkää edes yrittäkö.

Tarvitset

Puolikypsä voitaikinapohja
Aurajuustokolmio tai muuta sinihomejuustoa
Nyrkinkokoinen kimpale mustaleimaista emmentalia
Kolme kananmunaa
2 rkl pehmitettyä voita
Luraus kermaa
Mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Raasta mustaleima, laita kulhoon. Murenna sekaan aurajuusto. Sekoita haarukalla. Vatkaa munat sekaan haarukalla, lisää kerma ja mausta. Paista 35-45 minuuttia kunnes quiche on kohonnut ja sen pinta on ruskistunut.

Alkuperäisessä reseptissä on lisäksi ruoholaukkaa, jonka olen aina jättänyt kauppaan ja suolaa, jota pidän lähinnä quichen pilaamisena, koska käytetyt juustot ovat niin suolaisia.

3 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Tänään leipomassani quiche au roquefortissa käytin juustona Aura Goldia ja lopputulos oli erilainen. Stydimpi, mutta ei välttämättä parempi. Makuasia.

Anonyymi kirjoitti...

Mm, hyvältä kuulostaa! Mutta voitko hieman tarkentaa tuota "luraus" kermaa? 1 dl? Vähemmän? Kiitos jo etukäteen!:)

Ari Makela kirjoitti...

3 rkl sanoo Julie Child, mutta hänen quichensä on pienempi. 4 rkl voisi olla aika lähellä totuutta.