lauantai 2. helmikuuta 2008

Porsaanfileetä katajanmarjojen ja laakerinlehtien keraMiilunpolttajan pasta pahan sedän tapaan ei ollut se keittiömatka Italiaan, josta kirjoitin muutama päivä sitten. Deadline on ohi, joten taas voi keskittyä työntekoa tärkeämpään asiaan.

Sikäli olen huono kokki, että liemiäni en jaksa keittää itse vaan käytän kaupallisia fondeja. Pitäisi kai ryhdistäytyä, tehdä ja pakastaa sopivankokoisina kerta-annoksina. Itse tehty nyt kuitenkin on melkein aina parempaa kuin kaupasta ostettu.

Italialainen keittiö ansaitsisi enemmän huomiota kuin mitä se keittiössäni saa. Jollain tavalla se muistuttaa ranskalaista, mutta on kuitenkin hyvin omanlaisensa. Yksinkertaisempi, raikkaampi. Ei että ranskalaisessa keittiössä olisi mitään vikaa, päinvastoin.


Resepti on peräisin Elsi Kajanderin toimittamasta kirjasta Ihana Italian keittiö (WSOY 1999).

Tarvitset

2 rkl oliiviöljyä
818 g porsaan ulkofileetä
1 rkl katajanmarjoja karkeasti paloiteltuna
2 mausteneilikkaa
10 laakerinlehteä, mieluiten tuoreita ja yksi oksa koristeluun
2 isoa sipulia silputtuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
1,5-4 dl kanalientä
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Kuumenna oliiviöljy isossa pannussa tai padassa, johon liha mahtuu. Ruskista liha kauttaaltaan.

Lisää katajanmarjat, neilikat, laakerinlehdet ja sipulisipppu ja sekoita öljyn joukkoon.

Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada päälle valkoviini. Lisää vettä sen verran, että liha peittyy.

Peitä pata leivinpaperilla ja tiiviillä kannella ja keitä hyvin miedolla lämmöllä 1½ tuntia tai kunnes liha on kypsää.Vältä nostamasta kantta kovin usein, mutta kurkista kuitenkin kerran tai pari lihan kypsyessä, pitääkö lisätä nestettä.

Nosta liha padasta ja aseta tarjoiluvadille. Peitä foliolla ja pidä kuumana.

Lisää pataan sen verran kanalientä, että se imee itseensä kaikki padan tiivistyneet maut. Kuumenna liemi kiuhuvaksi, tarkista maku ja siivilöi se. Jos haluat voit kaataa vähän lientä lihan pinnalle ja tarjota loput erikseen. Tarjoa liha kuumana, laakerinoksalla koristettuna.

Kirjan mukaan lihan voi aivan yhtä hyvin kypsentää 180 asteisessa uunissa.

Bonuksena tästä, kuten muistakin hyvistä pitkään valmistettavista ruokalajeista, kämpään syntyy tuoksu. Laakerinlehtä, nuuh!

Ei kommentteja: