lauantai 16. helmikuuta 2008

Tired and Emotional




Torstaina istuimme kantapubissamme seurassamme harvinainen, mutta sitäkin tervetulleempi ystävämme Irlannista. Alkoholia kului jokseenkin käsittämättömiä määriä kun pöytään ilmestyi mm. puolitoistalitrainen(?) pullo belgiolutta ja kaksilitraisia pulloja Westonsin siideriä. En edes halua tietää kuinka paljon illan aikana kului nimikko-oluttani Bitter & Twistediä.

Opimme mainion termin Tired and Emotional, jota irkku kuulemma käyttää ollessaan hieman, öh, väsynyt. Kun eräs seurueemme jäsen esitti tähän vastauksena feikkikänniä kommentti oli No, now you are just drunk. Taksilla kotiin ravintolan mennessä kiinni.

Perjantaiksi oli sovittu illallinen ystävien kanssa, mutta ongelmia aiheutti se, että perjantaille ilmestyi pari kokousta out of the blue, joten en voinut tehdä etätöitä ja pyöräyttää samalla empanadaa, jonka oli tarkoitus olla alkuruoka. Tästä ei onneksi syntynyt ongelmaa koska toinen setä ehti pyöräyttää suklaakakun (tällä kertaa kokeellisena habanero-versiona) ja jumalainen emäntämme taikoi alkuruoaksi taivaallisen valkosipulikatkarapupaistoksen.

Pääruokana oli espanjalaista lammasta punaisten paprikoiden ja punaviinin kera. Yours vähemmän truly kohelsi keittiössä liian monta burgundinpadan varianttia tehneenä ja lisäsi ajattelmatta useamman desin vettä ja reippaan lurauksen punkkua pataan ajatellessaan, että kyllähän nyt lihapadassa juttujen pitää olla jokseenkin nesteen peitossa. Kypsymisaika tietysti pidentyi ja ruoka oli varmaankin kosteampaa kuin alkuperäinen idea oli ja alkuperäistä reseptiäkin pitää kyllä vielä joskus kokeilla. Tästä nyt kuitenkin tuli...

...lammasta ja punaisia paprikoita punaviinissä ajattelemattoman sedän tapaan



Alkuperäinen resepti on peräisin Pepita Ariksen kirjasta Espanjalainen keittiö. Sama kirja, josta löydettiin Ketun keittiöön carne con chocolate. Muuta tuosta kirjasta en ole vielä kokeillutkaan, mutta mielenkiintoinen se on!

4 annosta

1 rkl vehnäjauhoja
1 kg lampaan ulkofilettä kuutioituna
4 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia viipaloituna
4 valkosipulinkynttä viipaloituina
2 tl paprikaa
½ neilikkaa
5 dl punaviiniä
1½ lammaslientä
2 laakerinlehteä
2 timjaminoksaa
3 punaista paprikaa halkaistuna ja simenettömänä
suolaa ja mustapppuria
(laakerinlehtiä ja timjaminoksia)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Mausta jauhot ja jauhota lihakuutiot.

Kuumenna öljy paistinpannussa ruskista lihakuutiot. Siirrä uunivuokaan. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää vuokaan.

Lisää paprika, neilikka, punaviini, lammasliemi, laakerinlehdet, timjamin oksat sekä vettä sen verran että ainekset ovat nipinnapin peitossa. Kuumenna seos kiehuvaksi miedolla lämmmöllä. Lisää paprikanpuolikkaat. Kuumenna melkein kiehuvaksi liedellä ja peitä kannella tai foliolla ja anna paistua vajaat pari tuntia kunnes liha on kypsää. Koristele halutessessa laakerinlehdillä ja timjaminoksilla.

Tervetuliaismaljaksi cavaa, pari pulloa punkkua, välissä portviiniä ja kakun seurana V.S.O.P calvadosia. Illalla olimme tired and emotional, aamulla kukin tahoillamme tunsimme itsemme varmastikin kaikki jos ei Very Special Old Pale'ksi niin ainakin Old Pale'ksi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...