keskiviikko 8. helmikuuta 2012

USS Constitution

22.1.Verrattuna sarjatuotantoa olevaan teolliseen tappokoneeseen USS Cassin Youngiin USS Constitutionissa on purjehduksen romantiikkaa - oikeasti elämä näissä laivoissa oli kovaa ja raakaa - ja paljon kaunista puukäsityötä. Tehtävä on silti sama ja molemmat laivat osallistuivat useisiin sotiin. Constitution sai lempinimensä "Old Ironsides" taistelussa HMS Guerriereä vastaan, jossa sen miehistön jäsen ihaili laivansa taistelukelpoisuuttaa huudolla "Huzzah! Her sides are made of iron!".Ensimmäisen kerran törmäsin tällaisiin tykkiportteihin ranskalaisessa La Floressa. Ideana on se, että kansille jää mahdollisimman paljon tilaa tykkien taakse.
Oppaana toiminut merisotilas veti kierroksen nopeasti, liian nopeasti puhuen ja huonosti artikuloiden. Ponnistellen ulkomaalainen pysyi perässä.Patterikannen alapuolelle ei päässyt.Ruorin "koneistoa".


Vesitynnyri, josta jaettiin päivittäinen vesiannos.

Jokainen musketti oli yksittäiskappale, käsityötä.


Purjehtivat sotalaivat eivät koskaan päässeet eroon aroista, täynnä lasia olevista peräpeileistään ja gallerioistaan. Viholliskapteenin unelma olikin pyyhkäistä täyslaidallisella vastustajan kannet tyhjiksi takaapäin. Kukaan meistä ei halua kuvitella millaista jälkeä kaikki syntyvä puusäle ja lasinsiru tekee miehistölle.
"Sweet she"?

Kiinnostaisiko tämä työpaikka? Isomaston huippu on 67 metriä kannen yläpuolella. Ei turvavaljaita, toinen käsi itselle, toinen laivalle.
"Don't Tread on Me". En tiedä mikä tarina tähän lippuun liittyy eikä opastusta ollut kannella.

EDIT Hauen kantis Ilpo heitti linkillä First Navy Jackiin. Siinä lipun tarina. Kiitos.
Tähän aikaan sokkopurjetta käytettiin käytännössä enää vain muun takilan vakauttamiseen.
Heidi kurkistamassa keulaharuksen takaa.
Merellisen taikauskon mukaan nainen laivassa tuottaa huonoa onnea. Entä sitten kikattava nainen?Constitutionin pakettiautoja parkkipaikalla.

Visitor CenterTelakka-alueella on myös Visitor Center, jossa kävimme viimeisenä huoltamassa itsemme. Siellä olisi ollut vielä matkamuistojakin myynnissä, joista puosun pilli olisi hieman houkuttanut.Puosun pilli. Vihellyskielto laivassa ei ole taikauskoa vaan siihen on hyvä syy: sanat eivät korkealle takilaan kuulu, joten komennot annetaan isoissa laivoissa pillillä. Oletan, että näin tehdään edelleen: ei se alkuperäinen syy ole mihinkään kadonnut.Constitutionista saatu kuitti maksetusta lipusta. Olimmeko me juuri olleet aktiivipalveluksessa olevassa sotalaivassa?

Ei kommentteja: