keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Charlestown Navy Yard

21.1.Charlestown Navy Yard vuonna 1958. This file is a work of a sailor or employee of the U.S. Navy, taken or made during the course of the person's official duties. As a work of the U.S. federal government, the image is in the public domain.

Kiinnostukseni laivoihin, varsinkin purjelaivoihin, heräsi jo pikkupoikana ja eräs innoittajista olivat varmasti Björn Landströmin kirjat, joista tunnetuin, mutta ei ainut huomionarvoinen, lienee Laiva. Sen painos on käsittääkseni jälleen kerran valitettavasti loppu. Kirjasta selviää muun muassa se, että Bostoniin on museoituna USS Constitution (Wikipedia), Yhdysvaltain laivaston vuonna 1797 vesille laskettu lippulaiva.

Lapsuuden unelmasta nähdä Constitution tuli konkreettisesti ulottuville Heidin kutsuessa minut Yhdysvaltoihin. Olin varautunut tekemään matkan Bostoniin yksikseni eikä hämmästykseni ollut aivan pieni kun selvisi, että seurassani on nainen, jonka mielestä on miellyttävää kömpiä jyrkkiä portaita tervantuoksuisessa fregatissa ja kolhia itseään uudempien museosotalaivojen ahtailla, kylmillä ja harmailla teräskäytävillä teräviin kulmiin kranaattikoteloiden keskellä.

Toisen maailmansodan aikainen Fletcher-luokan hävittäjä USS Cassin Young tuli minulle matkaa suunnitellessa kiinnostavana yllätyksenä. Sen kiinni oleminen ei ollut samanlaista tuskaa kuin Constitutionin kiinniolo koska näitä on maailmassa museoituna kolme muutakin, joista Velos II, aikaisempi USS Charrette, niinkin lähellä kuin Falirossa, Kreikassa.
USS Cassing Young suljettu? Harmillista, mutta USS Constitutionista ei sanota mitään. Koko vierailu ei siis päätyisi roskikseen tee- ja kahvimukien mukana.USS Cassin Young havaittu.Constitutionin laituripaikka ei tullut yllätyksenä: 67-metrinen isomasto näkyy kauas.

USS Constitution

Pudotus todellisuuteen oli tyly: laivasto piti myös fregatin kannelle menemistä liian vaarallisena. Kiitos, oi amerikkalainen tapa haastaa kaikki oikeuteen kaikesta.Turvatarkastuksen setä otti ystävällisesti pari kuvaa.Tässäkö tämä nyt oli?
USS Cassin YoungLaivueen tunnus sillan kyljessä.USS Constitution Museum


Valitettavan moni museo oli kovin lapsille suunnattu. Tämä on tietysti ok, mutta USS Constitution Museumista aikuinen kävijä sai varsin vähän irti.

Pettyneenä siirryimme telakka-alueelta museoon (Wikipedia).Niin kutsuttu rukouskirja. Kansien peseminen näillä lienee ollut enemmän hiomista kuin pesemistä.

Aikaa ennen jääkaappeja.

View Larger Map

Ei kommentteja: