maanantai 21. tammikuuta 2008

Tomates à la provençale

From Brunssi 2014-10-18

Keittokirjojen aarteisiin kuuluu Julie Childin, Louissette Berthollen ja Simone Beckin toimittama ja WSOY:n kustantama Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Minulla on toinen kappale menossa: ensimmäinen katosi suureksi harmikseni muutossa ja vielä suuremmaksi harmikseni kirjan painos oli loppu. Ainakin pari vuotta sitten kirjaa oli taas saatavilla, mutta se oli alelaareissa, joten painos saaattaa olla taas loppu. Hiukan koomisesti englanninkielistä alkuteosta Mastering the Art of French Cooking näyttää saavan ainakin play.comista.


Kirjassa on kaikenlaista hyvää ja siitä on jäänyt erityisesti käyttöön kaksi reseptiä: quiche au roquefort raskaasti muunneltuna ja suomalaistettuna versiona. Siitä blogannen ensi viikolla koska olen ajatellut tehdä duunikaverilleni eläkkeellelähtöquichen. Nyt kuitenkin söin kevyemmin: provençelaisia tomaatteja tulee tehtyä erityisesti jos vieraita on enemmän. Herkullinen ruokalaji, joka kärsii liian pitkästä kypsennysajasta visuaalisesti, mutta maistuu silti hyvältä. Tämä ruokalaji on mielestäni parempi lässähtäneenä kuin sellaisena, että korppujauhot tuntuvat rakenteessa kovina. Viimeksi seurustellessani näitä pyydettiin joskus pääruoaksi. Toimii niinkin, vaikka äijä kaipaakin jotain tukevampaa.

Alkuperäisessä reseptissä korppujauhoja käytetään 1 dl, mutta olen vähentänyt määrää.

6 hengelle

6 kovaa, kypsää, isoa tomaattia
suolaa ja valkopippuria
1-2 murskattua valkosipulin lohkoa
3 rkl silputtua salottisipulia tai nuorta keltasipulia
4 rkl silputtua tuoretta basilikaa ja persiljaa
hyppysellinen timjamia
¼ suolaa
iso hyppysellinen valkopippuria
1 rkl oliiviöljyä
¾ korppujauhoja
matala, öljytty uunipannu, johon tomaatit mahtuvat yhtenä kerroksena

  1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi (celsiuksia, ei kelvineitä :)
  2. Poista kannat ja halkaise tomaatit poikittain kahtia. Poista varovaisesti siemenet ja mehu. Sirota puoliskoihin hieman suolaa ja valkopippuria.
  3. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Tarkista maku.
  4. Laita jokaiseen tomaatinpuolikkaaseen 1-2 rkl seosta.
  5. Lirauta tomaattien päälle hieman oliiviöljyä.
  6. Paista 10-15 minuuttia kunnes tomaatit ovat kypsiä, mutta eivät hajonneita.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aah, tämä resepti onkin mennyt minulta ohi, vaikka vaanin kaikkia linkkilistani blogeja päivittäin :) Kuulostaa erittäin mehevältä

Susa kirjoitti...

Pitaa kokeilla, kuulostaa hyvalta :)