maanantai 7. tammikuuta 2008

Kioto Donburi

2016-06-19_3499_makela_ari

Blogin oli tarkoitus olla jaksamattomuuden - itselleen kokkaaminen on joskus vähän apeaa - hiukan väsäyttämän keittiöni piristysruiske ja uusien kokeilujen motiivi. Käytännössä täällä kuitenkin soi Bruce Springsteenin Glory Days.


Chorus:
Glory days well they'll pass you by
Glory days in the wink of a young girl's eye
Glory days, glory days


Tämän blogauksen aiheena on Kioto Donburi. Yksinkertainen ja siksi vaativa ruokalaji. Onnistuessaan tämä donburi on jumalaista: possu on mehukasta, mutta rapeaa, raaka sipuli puraisee mukavasti ja herneet tuovat tuoreutta. Aivan tuoreita herneitä en valitettavasti voi allergiani takia syödä, joten ne minun pitää kiehauttaa.

Donburi kannattaa syödä isohkosta kulhosta sillä muuten riisin ronkkiminen kulhon pohjalta muodostuu tuskalliseksi. Tokyokanista saa aitoja donburi-kulhoja. Donburi on Japanissa suosittu lounasruokalajityyppi eikä ihme. Shinjukusta takertuikin mukaani donburi-kirja, mutta se on edelleen muovikuorissaan.

Tämä on kolmas suosikkireseptini Yamada-sanin kirjasta ja kohta minun pitää lopettaa siitä lainaaminen, koska muuten saan syytteen luettelosuojan rikkomisesta. Huomenna voisi kyllä vielä kokeilla wafusuteekiä, koska jääkaapissa on vielä naudan ulkofilettä tulevalta illalliselta. Jäljellä on vielä lisäksi daikonia Kitsune-sanin aka Ketturouvan plantaasilta, joten ruokaan voi käyttää aitoa daikonia retikan sijasta.


Ruokalajissa on punaista lihaa ja nihon no ryoria tarpeeksi tuntematta ihmetyttää kuinka kaisekistaan kuuluisan Kioton nimi liittyy näin lihaisaan donburiin. Omassa versiossani käytän länsimaalaiselle tutumpaa lihan määrää ja olen pienentänyt riisin määrää. Riisin, lihan, munan, sipulin ja herneiden määrää voi hyvin vaihdella mieltymystensä ja jääkaapin sisällön mukaan.


Kioto Donburi kahdelle • Keitettyä riisiä kahdelle
 • Mahdollisimman ohueksi leikattua porsaan ulkofilettä kahdelle
 • Kananmuna
 • Keltasipuli
 • Kiehaututteuja herneitä, jotta allergia ei huomaa, että syöt herneitä
 • Öljyä paistamiseen


Kastike

 • 1 dl soijakastiketta
 • 1 dl sakea (hyvää, jotta lopun voi kaataa kokkiin)
 • 4 rkl sokeria


 1. Paista muna mahdollisimman ohueksi levyksi ja leikkaa suikaleiksi. Siirrä syrjään.
 2. Viipaloi sipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi ja jätä ne kylmään veteeen kymmeneksi minuutiksi. Kaada vesi pois ja kuivaa talouspaperin päällä.
 3. Laita kastikeainekset kasariin ja keitä kokoon. Hiljaa, jollet halua nähdä jännittävää sokerin palamisefektiä. Jätä kastike miedolle lämmölle.
 4. Paista liha kevyesti. Älä anna ruskistua. Siirrä liha kastikekasariin.
 5. Jaa riisi kulhoihin, lisää sipuli ja peitä se marinoituneilla lihaviipaleilla. Peitä liha puolestaan munasuikaleilla. Lurauta hiukan kastiketta jokaiseen kulhoon. Koristele herneillä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva lukea itselleen kokkaaminen on joskus vähän apeaa - hiukan väsäyttämän keittiösi piristysruiskeista!! Ja vaikka jo piristyisikin, niin kannattaa jatkaa kokeiluja! :)
Minulla on ollut ilo ja kunnia vierailla Yamada-sanin keittiössä -hän on niin viehättävä persoona, että luulisin hänen olevan vain iloinen, kun japanilaisten ruokaherkkujen ilosanomaa levitetään hänen reseptiensä mukaan. Ehkäpä meilläkin pikkuhiljaa kokeillaan, kunhan jälkikasvun makutottumuksia saa vielä vähän tuupattua eteenpäin...
Menestystä ja herkullista jatkoa blogille!