tiistai 22. tammikuuta 2008

Biisonia ja kieliongelmia

Pakastealtaasta takertui mukaan biisonia. Olin siinä mielessä normaali poikalapsi, että olin kovin kiinnostunut (noh, epätavallisen kiinnostunut :) Pohjois-Amerikan intiaanien kulttuurista ja preerioilla vallitsi hevosten saavuttua ainakin romantisoidun käsityksen mukaan metsästäjien paratiisi. Biisoneita riitti ja niistä saatiin jousia (sarvet ja jänteet), ruokaa, keittoastioita (vatsalaukut), vaatteita. Luistakin tehtiin kaikenlaista. Biisoni oli preeriaintiaanin Stockmann.


Suomessa kasvatetaan nykyään kaikenlaista eksoottista otusta: strutseja, villisikaa, biisonia. Viimemainittua takertuikin kaupan pakastealtaasta mukaan. Paketin takapuolella on resepti, jonkasisältö uteluttaa ja tämän postauksen pointti onkin pitkälti se, että tämän avulla pystyn pyytämään apua ranskaa taitavilta ystäviltäni. Oma ranskani riittää vain marginaaliseen keittiöranskaan ja vielä marginaalisempiin säädyttömyyksiin.

Veikkaan, että reseptissä on biisonin lisäksi kaakaota, mangoa, härkäfondia, voita, sokeria ja kanelia. Tekisi mieli kokeilla reseptiä, vaikka kai tätä voisi tarjoilla vaikkapa sherryetikkakastikkeen kera? Kaneli kyllä epäilyttää, jos sitä todellisuudessa reseptissä on. Tosin minulle on kyllä sanottu, että vähemmän täydelliset kokemukseni lihapullataginesta johtuvat siitä, että olen käyttänyt reseptissä vaihtoehtoisena mainittua naudanlihaa lampaanlihaan sijasta. Ehkä ennen biisonia pitää kokeilla yhdistää lammasta ja kanelia taginessa. Tosin kun tom yum gung loppuu huomenna niin ennen muita kokeiluja on vuorossa ruokamatka Italiaan.

Bison à la Mangue et à la Noix de CocoIngrédients


600 g de steak, pavé ou médaillon de bison
2 mangues
50 g de noix de coco râpée
2 dl de lait de coco
2 dl de fond brun
150 g de beurre
1 c à c de sucre
poivre, sel, une pincée de cannelle

Préparation


Eplucher les mangues et détailler la chair en fins bâtonnets. Lorsque le beurre est fondu, ajouter la julienne de mangues et laisser suer. Assaisonner ensuite la viande, la cuire à point et la réserver au chaud. Déglacer la poéle avec le lait de coco et le fond brun, ajouter la cannelle, saler et poivrer. Laisser réduire la sauce do moitié et la monter au beurre. Caraméliser les bâtonnets de mangue dans le sucre. Napper la sauce sur l'assiette, dresser la viande et les mangues par-dessus et décorer avec la noix de coco râpée.

EDIT:

Ystäväni oli keltti ja käänsi reseptin

600 g biisonia
2 mangoa
50 g kookoshiutaleita
2 dl kookosmaitoa
2 dl lihalientä
150 g voita
1 tl sokeria
pippuria, suolaa, ripaus kanelia

Kuori mangot ja paloittele hedelmäliha ohuiksi tikuiksi. Kun voi alkaa sulaa, lisää mangotikut ja kuullota. Mausta sitten liha, kypsennä se puolikypsäksi ja pidä lämpimänä. Tee pannussa kastike: lisää kookosmaitoon lihaliemi, pippuri, suola ja kaneli, ja keitä kokoon, kunnes noin puolet on jäljellä. Lisää voi kastikkeeseen. Sit vaan kastike lautaselle ja liha & mango kerroksittain, ja kookoshiutaleita päälle.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei siinä kaakaota ole. Kookospähkinää ja kookosmaitoa kylläkin. Ja voita tietty näin nopsasti luettuna. =)

Ari Makela kirjoitti...

Kookos kävikin mielessä. Beurre on tuttu kirjasta ranskalaisen keittiön salaisuudet.

Eräs ystäväni lupautui suomentamaan reseptin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseisen ystävän ranskankielentaito on niin ja näin, joten reseptiä tulee kokeilla omalla vastuulla. :) Oikeasti kenenkään kääntäjän ei pitäisi päästää tämmöistä käännöstä käsistään...

Anonyymi kirjoitti...

"fond brun" tarkoittaa myös perus ruskeaa kastiketta. Ohjeesta oli jäänyt myös puuttumaan, että mangosuikaleet karamellisoidaan sokerissa. Niin ja vielä sekin, että voi kuuluu lisätä kastikkeeseen kylmänä ja nokareina.