maanantai 21. tammikuuta 2008

Mullon tää heikkous...
...viskiin ja naisiin laulaa naapurini Pekka Myllykoski. Islay-viskin ystävänä ja niskafetisistinä en voi olla aivan eri mieltä. Tämä tarina kertoo kuitenkin hiukan erilaisesta suuresta heikkoudesta: minä olen heikkona kookosmaidon, chilin ja katkarapujen yhdistelmään. Tom Yum Gungia tein muistaakseni ensimmäisen kerran kun vierainani olivat Ketturouva, Karhuherra ja muistaakseni myös Päivätär, Lorde-parka ja Pasi. Kummarikin taisi olla paikalla, mutta tilaisuuden muistan siitä, että Ketturouva piti tästä mausteisesta kana-katkarapukeitosta vaikka ei kuulemma erityisesti katkaravuista pitänytkään ennen tätä kokemusta. On ilahduttavaa tuottaa tällaisia uusia makuelämyksiä ystävälleen.

Katkarapuihin kannattaa panostaa kaupassa sillä niiden laatuerot ovat hurjia.

Chiliä yritän käyttää suhteellisen harvoin sillä en halua muuttua kapsasiiniaddiktiksi, jolle ruoka ei maistu miltään ellei lautasella ole hirvittävästi chiliä. Sopivina annoksina chili kuitenkin puraisee mukavasti kunhan kokki ei hieraise silmiään tai käy vessassa pesemättä käsiään hyvin huolellisesti ennen nenänpuuterointia. Jälkimmäisen virheen olen tehnyt kerran - vieraita vahingoniloitti, minua on huvittanut vain jälkikäteen. En halua edes kuvitella kuinka paljon ikävämpää naisella olisi saman mokan jälkeen.

Tom Yum GungResepti on peräisin Deh-ta Hsiungin, Rafi Fernandezin ja Steven Wheelerin kirjasta Itämainen keittiö. Kirjan nimi on hassu: aivan kuten Aasiassa olisi vain yksi keittiö, mutta ei nimi kirjan sisältöä pahenna ellei sisältö kirjaa. Tämä tulinen, kookosmaidon pehmentämä keitto lämmittää mukavasti kun sää on sellainen kuin nyt. Helsinki on minulle rakas kotikaupunki, mutta "talvella" täällä ei ole erityisen mukavaa kun räntää sataa vaakasuoraan.

Reseptiä on hiukan muunnteltu raaka-aineiden saatavuuden (tai pikemminkin saamattomuuden) vuoksi. Kolmella chilillä tämä on aika stydiä. Vähennä chilin määrää jos et pidä tulisesta ruoasta!

4-6 annosta

3 broilerin rintafilettä
thai-kanafondia
1 tölkki kookosmaitoa
2 cm inkivääriä
2 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl korianteria
2-3 punaista chiliä hienonnettuna
2 rkl kalakastiketta
½ tl suolaa
225 g kuorittuja katkarapuja
1 limetin mehu
pala purjoa tai kaksi kevätsipulia

Keitä rintafileitä kolme varttia fondilla maustetussa vedessä. Viipaloi broileri ja laita ne takaisin kattilaan. Lisää kookosmaito ja hauduta. Sekoita inkivääri, valkosipuli, korianteri ja chili ja lisää ne kattilaan. Lisää kalakastike, sokeri ja suola. Hauduta 20 minuuttia. Lisää katkaravut, limettimehu. Hauduta viisi minuuttia. Koristele purjolla.

Ei kommentteja: