keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Kevyehkösti uuteen vuoteen


Uudenvuodenaattona oli tarkoitus tehdä yakinikua ja toista japanilaista herkkua, mutta minun houkuteltiin kantapubiini, joten tästä tulikin uudenvuodenpäiväateria. Kovin japanipainotteisesti tämä blogi on alkanut, mutta ehkä se ei haittaa. Japanista tässä blogissa tuskin pääsee tulevaisuudessakaan eroon. Lukijat voivat ainakin huomata että nihon no ryori, japanilainen keittiö, on paljon muutakin kuin raakaa kalaa. Joskus tulee kysyttyä ihmisiä lounaalle Kotoon ja vastaukseksi saattaa saada En mä raakaa kalaa. Minusta vähän ikävä asenne, parempi olisi Sori, mä en välitä japanilaisessta ruoasta tai jopa Sori, mä en halua kokeilla mitään uutta.


Yakinikua ja herkkukurkkuaTämä on aito äijäresepti: en osaa antaa tarkkoja ainesosien suhteita vaan siivutan ja lurauttelen.

  • Tuoretta kurkkua
  • Kirjolohenmätiä
  • Majoneesia
  • Wasabia


  • Naudan ulkofilettä hyvin ohueksi siivutettuna
  • Pieni keltasipuli
  • Siitakkeita
  • Yakiniku-kastiketta
Sekoita wasabi majoneesiin. Wasabia ei ole syytä käyttää liikaa, jottei mädin maku peity. YMMV, tietysti. Koverra teelusikan kahvalla kurkun pehmeään osaan kuoppa ja täytä se majoneesi-wasabi-seoksella. Koristele mädillä.Yakiniku on paistettua naudanlihaa soijapohjaisessa, usein hiukan makeassa kastikkeessa. Kastikkeen voi tehdä itse tai voi olla laiska kuten minä tällä kertaa ja käyttää Tokyokanista ostamaani valmiskastiketta, jonka parasta ennen lähestyy uhkaavasti. Olen joskus tehnyt kastiketta itse ja käyttänyt makeuden tuomiseen muunmuassa omenaa. Kastikkeessa on usein myös seesamia. Ruokalajin voi tehdä monella tavalla, mutta omiin mielitekoihini kuuluvat sipuli ja siitakkeet vaikka pitänee joskus kokeilla kanttareilleillä.


Viipaloi sipuli ja silppua sienet isohkoiksi palasiksi. Kuullota sipuli, nosta wokin reunoille, paista sienet ja nosta ne wokin reunoille. Paista lihaviipaleet makuusi sopiviksi. Nosta liha wokin reunoille ja kaada yakiniku-kastike wokin paljasta rautapintaa vasten. Sekoita ja tarjoile.

Ei kommentteja: