Joulu tuli ja toi tullessaan lahjaksi toivomani tummat matalat lautaset. Hienot, isot ja mustat! Niin isot, että niiden sijoittamisessa pöytämalliseen tiskikoneeseen pitää olla hiukan luova, mutta toisin kuin epäilin en ole vielä kertaakaan pessyt niitä käsin. Kuten aikaisemmin totesin toivoin lautasilta helpotusta kuvausongelmiin. Tulokset ovat olleet parempia kuin valkosinisillä lautasillani, mutta kuten tämän blogauksen kuvasta näkee niin nämä lautaset eivät anna armoa ja väärään paikkaan pudonneen nestetipan pyyhkäiseminen vain pahentaa tulosta. Nämä lautaset opettanevat vakaata kättä.
Resepti on hiukan muunneltu Harumi Kuriharan kirjan Harumi's Japanese Cooking reseptistä Japanese Pepper Steak with Ginger Mashed Potatoes. Muuntelu on siinä, että kuulun siihen koulukuntaan, joka maustaa pihvin vasta hieman ennen paistamisen loppua.
Reseptissä mainittua sansho-pippuria lienee turha yrittää löytää Suomesta. Ostettuani Kurihara-sanin kirjan taapersin Tokyokaniin ja löysin sansho-pippuria ale-merkinnöin. Purkin tyhjennettyä menin ostamaan lisää, mutta ei sitä enää saanut. Ei kuulemma ollut kysyntää. Syksyllä vietin kolme viikkoa Japanissa ja sieltä toin neljä isoa purkkia tätä persoonallista pippuria. Toivottavasti joku japanilainen, jolle lahjoitin salmiakkia, friikahtaa siihen, jolloin voisimme tehdä vaihtokaupan: minä lähetän hänelle Japaniin salmiakkia ja hän minulle sansho-pippuria.
Keittokirja mainitsee korvikkeeksi setsuaninpippurin (oletan, että Szechwan pepper on suomeksi setsuaninpipppuri). Enpä muista setsuaninpippuria koskaan maustahyllyssä nähneeni, mutta en ole erityisemmin etsinytkään. Molempia erikoisempia pippureita voisi ehkä löytää Hämeentien etnosuoran kaupoista, mutta en ole niissä juuri käynyt. Aiheesta ei kuitenkaan kannata suunnattomasti murehtia sillä perinteinen mustapippuri sopii ruokaan aivan hyvin.
Japanilainen pihviateria kahdelle
- Sopivasti naudan sisä- tai ulkofilettä
- suolaa
- sansho-pippuria
- maultaan neutraalia öljyä paistamiseen
- Perunamuusia
- 1 dl soijakastiketta
- 1 dl miriniä
- 4 rkl maissijauhoa sekoitettuna pieneen määrään vettä
- 2 rkl raastettua inkivääriä
Perunamuusin voi itse kukin valmistaa tavallaan. Kurihara-san tekee sen ennakkoluulottomasti mikroaaltouunissa, itse olen tätä pikaruokana pitämääni ruokaa tehdessäni ollut vielä laiskempi ja olen käyttänyt Oolannin pakastejuttua, josta tulee hyvää kunhan käyttää voita ja maitoa. Pihvin itse kukin paistaa myös itselleen mieluisalla tavalla: minä haluan pihvini mediumina ja niin, että mausteet on lisätty loppuvaiheessa. Pihvin paistaminen on helppoa, mutta sopivan kypsyysasteen saavuttaminen vaatii tietysti kokemusta.
Inkiväärikastike lienee kuitenkin uusi juttu useimmille, joten sen ohjeen esitän tarkemmin.
- Laita soijakastike ja mirin kastikasariin. Kiehautä. Lisää maissijauho ja keitä hiljaa kunnes kastike on saostunut.
- Poista lämmöltä ja sekoita inkivääri kastikkeeseen.
Arigatō gozaimasu, Harumi-san!
1 kommentti:
Kiitos tästä kastikkeesta!
Lähetä kommentti