sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Pihlajanmarjalikööri


Mannerheimin pöydässä kirjasta löytyy vanhasta venäläisestä keittokirjasta, Lahja nuorille emännille eli keino vähentää kotitalouden menoja, pihlajanmarja-nalivkan ohje:


Kerätään täysin kypsiä pihlajanmarjoja ja haudutetaan astiassa pehmeiksi. Niistä ei saa tulla kuivuneita eikä missään nimessä palaneita. Täytetään pullo 2/3 ja kaadetaan päälle huolellisesti tislattua votkaa. Nalivkan annetaan seistä, kunnes se on tumman meripihkan väristä. Sen jälkeen lisätään 1,1-2,25 juomalasillista sokeria pulloa (0,75 l) kohti.


Keräsin marjat kotikulmiltani Helsingin Pihlajamäestä - kaupunginosan nimeen on syynsä. Koska ensimmäiset pakkaset tekevät hyvää pihlajanmarjoille kierrätin ne jääkaapin pakastelokeron kautta ajatellen sen hoitavan saman asian.

KommentitKuukausien säilytyksen jälkeenkään nalivka ei muuttunut tumman meripihkan väriseksi kuten kuvasta näkee. Lopputulos on muikean maukas likööri. Ei ollenkaan pöllömpää. Tätä tehdään toistakin seuraavaa pihlajanmarjasatoa odotellessa jostakin muusta marjasta.

1 kommentti:

Rauna kirjoitti...

Mä sain lahjaksi pihlajanmarjalikööriä. Eipä olisi tullut mieleen tehdä tällaista itse (ei ehkä vieläkään, ennakkoluuloni iskee ja epäilen sen kannattavuutta), mutta kiva uusi idea tarjottavaksi, jos osoittautuu suuhun sopivalta.