perjantai 11. maaliskuuta 2011

Viiniä, malja marttyyreille!Riedelin jalaton riesling-lasi. Sopii kuulemma hyvin piknikille, mutta näin rasvaisella sedällä sinänsä viehättävä lasi muuttuu nopeasti sormenjälkiä täynnä olevaksi klähmyisäksi esineeksi.

Lukiessani taannoin siitä kuinka paljon lasi vaikuttaa viinin makuun hymähtelin mielessäni vaikka kirjoittaja onkin arvotamani ruokablogaaja. Asenne Ei se nyt vaan voi olla niin iso juttu oli tiukassa.

Vaan mieli muuttui kun päädyin tiistaina Decanterin viininmaistelutilaisuuteen - jostain syystä näitä kutsutaan tastingeiksi, mutta itse käytän tässä kohtaa mieluummin suomea. En tietenkään itse koskaan sorru anglismeihin tai englannin ripotteluun kirjoituksiini. I simply couldn't.

Tilaisuudesta on kirjoitettu runsaammin jo muualla: Chez Jasussa, Ketun keittiössä ja Sorsanpaistajassa, joten kommentoin vain lyhyesti. Hämmentävintä oli se kuinka paljon lasi vaikuttaa viinin olemukseen. Hyvänä hämmennyskakkosena toimi standardoidun viininmaistelulasin tuhoava vaikutus, mutta ehkä sen pointti on juuri siinä, että se on tasapuolisen brutaali kaikille viineille. Mutta jos haluatte nauttia viinistänne niin älkää edes harkitko niiden hankkimista.

Oli mielenkiintoista maistella samoja viinejä "oikeista" ja "vääristä" laseista. Eroja löysi tällainen viinimaallikkokin helposti.

Maistelutilaisuuden jälkeen pääsimme maistamaan vietnamilaisia riisipaperirullia. Kiinnostava ja herkullinen sormisyötävä. Näitä voisi yrittää itsekin joskus.

4 kommenttia:

Likis kirjoitti...

Kyseessähän on kuitenkin maku(flavori)aistin manipulointi. Viini ohjataan lasin muodolla otolliseen kohtaa suuta ja näin voidaan esimerkiksi vähentää/korostaa happamuuden aistimusta.

Voisihan kuvitella että kehitetään oma haarukka/lusikka eri ruokalajeille. Voisi esimerkiksi ohittaa jonkun ruoka-aineen karvauden ohjaamalla suupalat sellaiselle suun osalle, joka ei aisti kunnolla karvautta...

Mun mielestä tuo Riedel-homma on feikkiä rahastamista. Ei sillä, kyllä siinä vinha tieteellinen tausta on, jonka voi ymmärtää kun hiukan miettii maun fysiologiaa.

Ari Makela kirjoitti...

Kun se toimii niin miksi se on feikkiä? Rahastusta kylläkin kun peruslasikin maksaa 15 euroa.

Ei, en aio hankkia loppumattoman pitkää sarjaa Riedelinkään viinilaseja. Nuo kaksi lahjalasia saavat riittää ainakin toistaiseksi.

Merituuli kirjoitti...

vai hymähtelit...taidat olla tyyppiä "kokeiltava on ennen kuin uskon".

Ari Makela kirjoitti...

Hymähtely taisi olla liian jyrkkä sanavalinta, mutta tarkoitin sitä, että erot olivat odottamattoman suuria.