lauantai 26. maaliskuuta 2011

Sake no mushiyaki

Marusekissa annos tuli foliopaketissa lautaselle. Hyvä idea, sillä silloin kaikki mehut tulevat ruokailijalle.

Runsas viikko sitten Tampereella käydessäni eräs vierailusyy oli ravintola Maruseki, jonka mushiyaki-annos jätti jälkeensä hyvän mielen.

Googlatessani reseptiä tajusin, että eihän tämä mikään uusi juttu minulle ole ja mieleen tuli kuinka tein vastaavaa annosta jo 1990-luvulla Yamada Machikon kirjasta Japanilainen keittokirja, jossa kirjoittaja kutsuu ruokalajia sakana no tsutsumiyakiksi. Sakana tarkoittaa kalaa, no on genetiivi ja yaki tarkoittaa grillaamista, paahtamista tai paistamista. Muu osa Yamadan reseptin nimestä meneekin minulta ohitse.

Reseptissä yhdistin Marusekin annosta, Yamadan kirjaa ja googlauksen tuloksia.

Tarvitset

kevätsipulia pediksi lohelle
furi-jio-suolattu lohiviipale
2 rkl sakea
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sakea
2 mahdollisimman ohutta sitruunaviipaletta

Levitä alumiinifolio uunipellille. Leikkaa kevätsipuli parin sentin pätkiksi ja levitä ne foliolle pediksi, jolle lohi pala mahtuu. Levitä sipulipedin päälle 2 rkl sakea ja 2 rkl soijakastiketta ja pane lohiviipale pedin päälle. Lisää 1 rkl sakea ja sitruunaviipaleet. Kääri folio tiiviiksi paketiksi.

Jätä paketti marinoitumaan 15 minuutiksi samalla kun lämmität uunin 200 °C. Paista 15 minuuttia uunissa.

Kommentit

Kalaruokaa, joten hashiokinakin kala

Tästä tuli erilainen kuin Marusekin versiosta - tarkoituksella. Halusin vähemmän suolaa, miedompaa sipulin makua ja hiukan sitruunaa. Paistoajan nappasin Yamadan kirjasta ja lopputuloksena oli merkittävästi raaempi annos which was nice. Sitruuna, vaikka sitä useimmissa löytämissäni resepteissä käytetäänkin, oli hiukan liikaa. Siksi siis vain oishikatta 3/5. Sitruunan sijaan särmää voisi tuoda mirin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juu aivan oikeassa olet. Lisää miriniä tai sitten sokeria

kielensyöjä kirjoitti...

Vaikuttaa hyvältä. Taidan kokeilla tätä silakasta