lauantai 26. huhtikuuta 2008

Metsästäjänleike - Auf Jägerschnitzel
Tämän blogauksen keskeytti pahasti blogspotin nykiminen ja menetin sen vuoksi aika paljon tekstiä. Modeemiajoista on sitten ilmeisesti liian kauan kun en kirjoita tekstiäni paikallisella koneella ja sitten siirrä verkkoon.Otsikkona on pakollinen muunneltu Arvottomat-lainaus. Duunikavereiden kanssa päädyttiin viettämään iltaa ravintola Rymy-Eetussa, jossa olin käynyt kerran aikaisemmin, muistaakseni lauantaina, lounaalla, jonka söi, mutta fisu oli paistettu liian kuivaksi. "Voisi sitä vielä kokeilla.", totesin pohtiessamme mihin mennään.


Ravintola on iso ja pubi-ihmisenä pidän pienemmistä paikoista. Ensimmäisellä kierroksella tiskillä jouduimme odottamaan varsin kauan, sillä tiskin takana oli vain yksi tarjoilija ja vaikka henkilökunta illan mittaan lisääntyikin niin turhan usein tiskillä joutui jonottamaan normaalia pidempään. Palvelu oli kohteliasta ja ystävällistä. Ravintola korostaa livemusiikkitarjontaansa ja se on tietysti hieno asia, mutta siitä ei herunut pisteitä, että volyyminuppi oli niin kaakossa, että parvella olevat kaiuttimet eivät enää toimineet kunnolla. Ilmeisesti joku kävi huomauttamassa tai henkilökunta itse ei kestänyt äänenvoimakkuutta, sillä jossain vaiheessa volyymi laski sen verran, että ihmisten kanssa pystyi keskustelemaan.

Nälän iskiessä päätin antaa keittiölle toisen mahdollisuuden ja valitsin listalta Jägerschnitzelin. Duunikaverini kuitenkin kertoi, että parvelle, jolla istuimme, ei myytäisi ruokaa ennen kello 19. Hivenen kärvistelin, mutta ymmärsin kyllä että toimintatavalle löytyy rationaalisia perusteita. Ymmärrykseni väheni kun viereiseen pöytään saapui ruokaa. Sitten duunikaverini kertoi saaneensa tehtyä tilauksen katutasossa, ilmeisesti jossain tiskin kieppeillä. 18:47 minä kävin tiskillä ja kysyin saako tuonne parvelle ruokaa. Tiskiltä ei kuulemma voinut myydä ruokaa, mutta kello 19 jälkeen tarjoilija tulisi kysymään tilauksia. Miksi Rymy-Eetussa toiset asiakkaat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset?

Ajattelin jo, että vien nälkäni ja sen mukana tulevat rahat johonkin toiseen paikkaan, mutta en halunnut jättää seuruetta, joten tarjoilijan saapuessa paikalle tilasin Jägerschnitzelin perunamuusilla (listalla oli lohkoperunoita, mutta myös maininta siitä, että perunalisäkkeen voi vaihtaa). Leike paransi kuvaani ravintolan keittiöstä huomattavasti (hyvää, mutta ei loisteliasta) ja lisäsi Pastanjauhannan pippurimyllyn herättämää leikehimoani. Sitten Ketun keittiössä vielä blogattiin leivitetystä possunleikkeestä valinnanvaraa ei juuri ollut: tätä pitää kokeilla itsekin.

JägerschnitzelReseptin alkuperäinen tunnelma tuntuu olevan kadoksissa blogspotin hukattuani valmiiksi kirjottamani reseptin, mutta yritän rekonstruoida sen. Viimeisen parin viikon nykiminen on nyppinyt ja saanut minut jälleen harkitsemaan blogin siirtämistä arska.orgiin, mutta se vaatisi softan valitsemista, vanhojen blogausten siirtämistä. Plussaa olisi se, että ongelmista voisi syyttää vain itseään tai palveluntarjoajaansa ja ongelmille voisi itse oikeasti tehdä jotain. Miinuksena sitten tietysti se, että ongelmista voisi syyttää itseään ja niille joutuisi itse tekemään jotain.

Leikkeen valmistamisohjeen otin WSOY:n Uuden ruutukokin wieninleikkeen reseptistä, paistamiseen käytin voi-öljyseosta kuten Ketturouvakin. Google kertoi, että metsästäjänleikkeen seurana on yleensä perunamuusi ja sienimuhennos, mutta kastikeihmisenä seurasin Rymy-Eetun esimerkkiä ja tein metsäsienikastikkeen, jonka reseptin keksin lennossa. Kaupasta ei vasikanlihaa löytynyt, joten käytin naudan ulkofilettä.

Tarvitset


1 cm paksuinen naudan ulkofilepihvi
suolaa
mustapippuria

2 salottisipulia
200 g säilykekantarellejä liemineen
luraus härkäfondia
2 dl kermaa
mustapippuria

leivittämiseen

1-1½ rkl vehnäjauhoja leivittämiseen
½ munaa
3 rkl korppujauhoja

paistamiseen

luraus rypsiöljyä
2 rkl voita

Kuulosta sipulit. Lisää purkkikanttarellit liemineen ja luraus härkäfondia. Lisää kerma ja mausta. Keitä kokoon. Tarkista maku ja pidä lämpimänä.

Nuihi pihvi hyvin ohueksi (3 mm) muovikelmun välissä, jolloin se ei hajoa yhtä helposti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääntele pihvi vehnäjauhoissa ja karista irtonainen jauho pois. Kasta leike vatkattuun munaan ja anna liian munan valua pois pinnalta. Kääntele leike korppujauhossa ja karista irtonainen korppujauho pois. Anna leivityksen kuivahtaa hetki.

Kuumenna voi-öljyseos pannulla. Paista leikettä miedolla lämmöllä minuuttia kummallakin puolella kunnes leiko on sopivasti ruskistunut. Lämpöä pitää olla riittävästi, jotta liha kypsyy (mikä on tietysti väärin tässä käytettyä ulkofilettä kohtaan), mutta sitä ei saa olla liikaa, jotta leivitys ei pala. Lisäksi leivityksestä pitää tulla mukavan rapea.

Tarjoa perunalisäkkeen ja metsäsienikastikkeen kera.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jägerschnitzel.

Sori, oli pakko. Asunut Saksassa olen.

Ari Makela kirjoitti...

Minä en enkä osaa saksaa kuin sen kuuluisan Pahkasian hapankaalilauseen verran.

Kiitos korjauksesta.