maanantai 7. huhtikuuta 2008

No Yakitori, No LifeDomo arigato Kummarin suuntaan kuvasta. Kuva on otettu ravintola Dizz'ssä Tokion Kōenjissa, jossa meillä oli kuuden tatamin yksiö vuokrattuna. Profiilissani oleva kuva minusta Fujin ylärinteillä on muuten myös Kummarin ottama.

Dizz'stä tuli Tsuki no Ya'n ohella toinen kantapaikkamme ja siellä söimme sydämemme kyllyydestä yakitoria. Söimme hiukan nössösti enimmäkseen sasamia vaikka tarjolla olisi ollut myös kanan mahalaukkuja ja kanan rustopaloja. Villein näkemäni annoksen tilasi nuori nainen: kanan rintafilee nopeasti pannulla käytettynä niin, että milli-pari oli kypsentynyt. Ohuiksi siivuiksi ja lautaselle. Olisi jäänyt minulta syömättä. Suureksi herkuksi muodostuivat vartaassa olevat kirsikkatomaatit pekoniin käärittyinä.

Minun on jo pitänyt kokeilla saako yakitoria tehtyä pöytägrillissä ja tekosyyn kokeilulle antoi Ketun keittiön huhtikuun ruokahaaste, jonka aiheena on parsa. Haasteessa on kiehtovaa se, että parsa on minulle outo aines ja minulla on siitä epämiellyttäviä kokemuksia. Epämääräistä löllöä tulee ensimmäisenä mieleen, mutta ennakkoluulottumuus sanoo, että olen saanut huonosti tehtyä parsaa. Nyt minulla on läjä vihreää parsaa ja kolme reseptiä, joita aion kokeilla. Ensimmäinen niistä on yakitori.

Reseptiin antoi inspiraatiota Jane Lawsonin kirja Yoshoku, mutta se, että tästä illallisesti ei tullut täydellistä on kyllä minun syytäni.

Yakitori-kastikeBroilerin siivet nivelistä kolmeen osaan leikattuna
50 ml miriniä
50 ml sakea
50 ml soijakastikettatomusokeria

Paista siipiä korkealla lämmöllä silloin tällöin käännellen kunnes ne ovat kullanruskeita ja alkavat hiukan mustua. Siirrä syrjään. Lisää mirin ja sake pannulle ja kiehauta. Lisää soijakastike ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää siivet ja anna hautua 30 minuuttia.

Siivet kannattaa nauttia suupaloina.

Vartaatkaksi kanan rintafilettä paloiteltuna
vihreää parsaa pätkittynä
kirsikkatomaatteja
pekonia

Varrasta kanapalat. Kääri pekonilla ja sivele kastikkeella. Grillaa.

Varrasta kirsikkatomaatteja ja kääri ne pekoniin. Kääri parsanpätkiä pekoniin ja varrasta. Kun kanavarras on melkein valmis laita tomaatti- ja parsavartaat grilliin. Grillaa.

Hmm, tästä tuli ihan hyvää ja kokeiluja voi jatkaa. Parhaita olivat ehkä siivet. Haaste-ehdokkaaksi tästä ei kuitenkaan ole. Tomaattivartaita grillasin liian kauan ja parsavartaat taisivat olla liian ohkaisia kanan seuraksi eivätkä ne sitten oikein grillaantuneet kunnolla pöytägrillissä.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

*zap* sinut on salamahaastettu!

Ari Makela kirjoitti...

*Zap*? Tarkoittaako tuo sitä, että ruokaan pitää tulla säilykekurpitsaa tai että minun pitää muuttua kurpitsaksi? :)