lauantai 5. huhtikuuta 2008

Kuka saa oliivin?




Kirjassa Ihana Italian keittiö on muunmuassa pääsiäispizzan resepti ja reseptin ingressissä lukee näin Pääsiäinen on Italiassa juhlien ja ilon aikaa, jolloin tarjotaan monia perinneruokia, kuten myös tätä juhlavaa pizzaa.

Hyvä pizza tosiaan on iloinen asia ja resepti on niin erilainen verrattuna vaikkapa kotipizzaani, josta blogasin aikaisemmin, että sitä oli pakko kokeilla. Alla alkuperäinen resepti.

3 kananmunaa
75 g raastettua parmesania
75 g raastettua pecorinoa
1 annos kohottamatonta pizzapohjaa
1¼ dl oliiviöljyä
150 g vehnäjauhoja
150-250 g salamimakkaraa
1-2 kovaksi keitettyä kananmunaa viipaleina
tilkka oliiviöljyä pizzan pinnalle
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
musta oliivi koristeeksi

Vatkaa keskenään munat, juustoraasteet ja mausta suolalla. Alusta pizzataikina huolellisesti ja levitä se pieneksi ympyräksi. Kaada keskelle vähän oliiviöljyä ja jauhoja. Taita reunat sisäänpäin ja painele uudestaan ympyräksi. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki öljy ja jauhot on käytetty. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Painele taikina ympyräksi ja kaada sen keskelle munajuustoseos. Taita reunat sisään ja vaivaa koko taikina tasaiseksi. Nosta öljyttyyn kulhoon, peitä ja jätä lämpimään noin tunniksi kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina leivinlaudalle ja muotoile siitä pyörä levy, jonka nostat pyörään 25 cm vuokaan. Peitä ja jätä nousemaan kaksinkertaiseksi. Paista 230 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinnasta kuulu koputettaessa ontto ääni. Kumoa pizza uunipellille ylösalaisin ja paista sitä muunissa muutama minuutti kullanruskeaksi.

Asettele pinnalle salami, munaviipaleet ja oliivi. Pirskottele oliiviöljyä munaviipaleille ja pane pizza vielä muutamaksi minuutiksi uuniin. Jauha pinnalle mustapippuria ja tarjoa heti.

Muutokset



Pecorinoa ei kaupassa ollut, joten korvasin sen jääkaapista löytyneellä punaleimaisella emmentalilla ja salami vaihtui luomumetvurstiin. Mitään kumoamisjuttuja en tehnyt vaan käytin tavalliseen tapaan lasista pizzavuokaani ja sen vuoksi pizza kävi myös vain kaksi kertaa uunissa. Suolan jätin kokonaan pois, sillä juustoissa ja metvurstissa sitä on ihan riittävästi.

Pizza kohosi paljon enemmän kuin oletin ja lopputulos oli aika muhkurainen. Oliiviöljy taikinassa toi miellyttävän säväyksen. Pidän salamipizzoista, mutta niistä tulee helposti sulaneessa silavassa uivia, joten tämä täyte pohjan paistamisen jälkeen todella toimi.

Oishikatta! Oishikatta-asteikolla neljä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...