perjantai 21. maaliskuuta 2008

Quiche öö champignonsTämä resepti on peräisin ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta ja alkuperäinen nimi on quiche aux champignons, mutta koska kantarellit nyt vain ovat herkkusieniä herkullisempia sieniä vaihdoin herkkusienet kantarelleiksi. Tuoreita kantarellejä ei tähän aikaan vuodesta saa ja pettymyksekseni Arabian K-kaupasta ei löytynyt pakastettujakaan. Arvoin hetken pohtiessani valitsenko tuoreita hollantilaisia jumboherkkusieniä vai purkkikantarellejä. Purkitetut herkkusienet ovat minusta vastenmielisiä, mutta koska ihminen, johon luotan, oli ehdottanut purkkikantarellejä päädyin purkkeihin. Koska reseptiin kuului madeiraa niin ruoanlaiton aikana tuli maisteltua madeiran ohella ikävän harmaita purkkikantarellejä. Yllätyksekseni maku oli kuitenkin kohdallaan.

Täytettä tehdessä sattui myös lukuvirhe: reseptin tarkoittaman kolmen ruokalusikallisen sijasta käytin quicheen kolme salottisipulia. Sipulin määrä oli kuitenkin minusta sopiva.


Yleensä minulta pyydetään quiche au roquefortia. Onhan se hyvää, mutta minun makuuni hieman liian raskasta. Minä pidin tästä quichestä, mutta eilisessä setäillassa oli selvää, että jotkut olisivat pitäneet juustoquichestä enemmän.

Tarvitset:

Esipaistetun voitaikinapohjan
3 salottisipulia
3 rkl voita
450 g kantarellejä
1 tl suolaa
1 tl sitruunamehua
2 rkl madeiraa
3 munaa
3½ dl kermaa
½ dl tahkojuusto raastettuna

Käristä sipulia voissa vähän aikaa. Lisää sienet, suola sitruunamehu ja madeira. Pane kansi kattilan pääälle ja keitä kohtalaisellä lämmöllä kahdeksan minuuttia. Ota kansi pois. Kohota lämpöä ja keitä kunnes nest on kokonaan haihtunut ja sienet alkavat paistua.

Sekoita kerma ja munat keskenään. Kaada täyte taikinakuoreen, sirota päälle juusto ja päällimmäiseksi voinokareita.

Paista 200-aasteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

1 kommentti:

Ketturouva kirjoitti...

Kiitos tuliaisista. Hyväähän tuo oli, vaikka juustoversio taitaa pysyä omana suosikkinani. Sienet olisivat ehkä hyötyneet pienestä silppuamisesta.