maanantai 3. maaliskuuta 2008

Sinihomeinen lasagne-päivä

Lasagne kuuluu niihin ruokiin, joita joskus on vain ihan pakko saada. Tällä kertaa kimmokkeen antoi se, että jääkaappiin oli kerääntynyt juustoja, jotka oli syytä käyttää johonkin ennenkuin evoluutio jääkaapissa on päässyt jura-kaudelle asti. Legendaarinen tyrannosaurus rex ei sentään onneksi mahdu kasvamaan jääkaapissa.


Quis custodiet ipsos custodes?Kuka siis vahtii itse vahteja? Sitaatti, tuo älyn säkenöivä korvike, on kotoisin Juvenaliksen satiirista, jossa painotetaan sitä, että vartijan voi aina lahjoa (ei, en väitä että ketään olisi tässä proggiksessa lahjottu). Sitaatti sopii moneen paikkaan. Tällä kertaa viestintäministeri Suvi Lindénin lausahdukseen Aamulehden haastattelussa, joka ei ole oikeastaan vielä saanut yleistä surunsekaista huvittuneisuutta enempää huomiota.


Minun tehtäväni ei ole epäillä poliisin listoja, koska lähtökohtaisesti poliisin tutkintaan on voitava luottaa.


Ihanko oikeasti Lindén ajattelee, että parlamentaarinen valvonta on turhaa? Turhia lienevät oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies, kuluttajansuojaviranomaiset sekä eduskunnan perustuslakiovaliokunta, jonka kanta ohitetaan tai jota jätetään kuulematta jos jokin laki nyt vain on pakko saada läpi. Keskusrikospoliisin lausunnon olennainen sisältö oli se, että ehdotettu laki ei antaisi uusia keinoja rikollisuuden torjuntaan. Tämän päälle Turun yliopiston lausunto piti lakiehdotusta perustuslain vastainena, mutta silti laki säädettiin normaalin lain säätämisjärjestyksessä. Vielä enemmän arveluttaa ehkä se, että esisensuuri murentaa vallan kolmijakoa siirtämälle poliisille tehtäviä, jotka kuuluvat tuomiovallalle.

Kaiken annetun kritiinkökään jälkeen asian voi kuitata "poliisiin voi aina luottaa"? Mitäköhän ministerikolleganne, poliisin hankeen heittämä elinkeinoministeri Pekkarinen ajattelee poliisin täydellisestä erehtymättömyydestä? Salvor Hardinia lainaten: "Väkivalta on kyvyttömän hätäkeino."

LasagneLasagne on aika työlästä ruokaa ja erityisesti valkokastikkeen tekeminen on hiukan rasittavaa, koska siitä pitää pitää koko ajan huolta. Vaiva kuitenkin palkitaan ruhtinaallisesti.

Tänään piti oikeastaan tehdä Ihana Italian keittiö -kirjasta lasagnea, jossa on aitoa bologne-kastiketta, mutta koska kaapissa ei ole lainkaan punaviiniä tein ihan tavallisen jauhelihakastikkeen naudan luomujauhelihasta, jota Arabian K-kaupatsa ilokseni saa.

jauhelihakastike

400 g naudan jauhelihaa
1 keltasipuli silputtuna
1 punasipuli silputtuna
500 g tomaattimurskaa
vettä
pari lurausta härkäfondia
3 valkosipulin kynttä
oreganoa
mustapippuria
(suolaa)

valkokastike

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
valkopippuria
muskottia
suolaa

lisäksi

lasagnelevyjä
aurajuustoa
mozzarella-juustoa

Kypsennä hiukan jauhelihaa, lisää sipulit. Ruskista.

Lisää tomaattimurska ja huuhdo purkin sisältö pannulle pienellä määrällä vettä. Lisää fondi, mausteet ja valkosipuli. Tarkista suola, muista että fondissa on suolaa. Anna hautua kannen alla 20 minuuttia.

Laita kastikekattilaan voi ja anna sulaa. Lisää vehnäjäuhot ja lisää maito pikku hiljaa koko ajan sekoittaen. Keitä hiljaa 2-3 minuuttia.

Laita vuoan pohjalle kerros jauhelihakastiketta, kerros lasagnelevyjä, kerros valkokastiketta, kerros lasagnelevyjä, kerros jauhelihakastiketta ja aurajuustoa ja puolet mozzarellasta. Lisää lasagnelevykerros ja loput valkokastikkeesta ja juustosta.

Paista 180 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia. Anna tasoittua kymmenisen minuuttia uunista oton jälkeen.

1 kommentti:

Karhuherra kirjoitti...

Oletatkohan vähän liikaa kirjoittaessasi "Ihanko oikeasti Lindén ajattelee, että..."

Sikäli kun olen ollut tilaisuudessa kiinnittää huomiota, niin mistään älyn Mitä-Missä-Milloin -hahmosta ei suoranaisesti ole kyse. Ei varsinkaan missään erkkituomioja- tai osmosoininvaara-mielessä. ;-)

Potenssipuolue (Tulen käyttämään tätä nimitystä kykypuolueesta Ilkka Kanervan 60-v juhlavuoden ajan ja sen kunniaksi.) ei yleensäkään ole poikinut viime vuosina suuria yhteiskunnallisia ajattelijakykyjä.