Olen lopen uupunut hysteeriseen lisäainekeskusteluun. Silloin kun erehtyy osallistumaan keskusteluun saa vastaukseksi Eikö kukaan ajattele, että tätä syötetään lapsille!. Vanhan internet-perinteen mukaan keskustelija, joka syyttää toista natsiksi, on automaattisesti hävinnyt keskustelun. Tätä kutsutaan natsikortiksi. Rinnalle voisi aivan hyvin ottaa lapsikortin. Se on aivan yhtä tehokas keskustelun tappaja kuin natsikortti.
Kurkuma muuttuu myrkyksi kun se uutetaan kurkumiiniksi ja se näkyy purkin kyljessä E-koodina E100. Mielenkiintoista on se, että kurkuman on ainakin Wikipedian mukaan havaittu toimivan kokeissa syöpää, erityisesti rintasyöpää ja melanoomaa vastaan. Samalla Wikipedia toteaa, että mausteella on myös karsinogeenisia vaikutuksia.
Muistatteko 1980-luvun seleenikeskustelun? Seleeni on välttämätön hivenaine ja sitä ei ole suomalaisessa viljassa luonnostaan tarpeeksi, joten keskustelu johti siihen, että seleeniä on lisätty keinotekoisesti viljaan. Seleeni on myös karsinogeeni. Rottien tiedetään tarvitsevan hivenainepitoisuuksina arseenia, jonka tunnetuin yhdiste arsenikki on tunnettu tapa päästä ikävistä ihmisistä eroon.
Maailma on monimutkainen paikka eikä se mitä ihmisen kroppa tarvitsee ole yhtään sen yksinkertaisempi.
Onneksi Suomesta löytyy kaksi suomalaista kemistiä, jotka kirjoittavat aiheesta kriittisesti. Toinen on mainion Kemikaalikimaran pitäjä Anja Nystén ja toinen on Molekyyligastronomian Anu Hopia.
Muistakaa, että korvapuusteihin ei pidä käyttää kanelia, sillä Suomessa myytävä kaneli on kassiaa, joka aiheuttaa maksavaurioita. Kossua sen sijaan voi kiskoa huoletta. Lisäainekeskustelu on täydellinen esimerkki siitä kuinka keskustelu ohittaa järjen rajat. Molekyyligastronomia ja Kemikaalikimara antavat hyvän toisen näkökulman. Suosittelen.
2 kommenttia:
Tuohon lisäainekeskustelun kyllästymispisteeseen voisi lisätä myös ilmastonmuutoskeskustelun. E10 bensa lisäaineineen.
Seleenijuttu on jäänyt vähän vaivaamaan. Ei ole tullut selvitettyä asiaa, liian laiska olen tarkemmin googlailemaankaan, wikipedia on melkein ainoa tietolähteeni.
Onko Suomen maaperässä AINA ollut liian vähän seleeniä? Ainakin rikki- ja kuparikiisua "kasvoi" ihan kotinurkilla, lapsena niitä sisältäviä kivimurikoita keräiltiin pellonraivaus räjäytyksiltä :)
Onko mahdollista, että tehostunut maataloustuotanto olisikin päässyt köyhdyttämään maaperää samalla kun tuotantoeläinten jalostus on kyennyt tuottanut yhä nopeammin kasvavia elikoita? Muistelen lukeneeni jostain alan tuottajalehdestä, että seleenin puute alkoi juurikin 80 -luvulla olla ongelma aiheuttaen lihasrappeumia yms.
Kyllä Suomesta löytyy vähemmän kumariinia sisältävää aitoa Ceyloninkanelia, on toki kalliimpaa kuin "tavallinen" "bastard cinnamon", mutta itse tykkään aromista paaljon enemmän. Kassiaan en kajoa. Minusta nuo pitäisi nimetä eri nimillä maustepurnukoihin!
Kossukaan ei enää ole kunnon kossua :(
Ugh, hyvin puhuttu.
Lähetä kommentti