keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Steak 1845

Oluen, varsinkin brittioluen ystävänä, minua kiinnostaa myös oluen käyttö ruoanlaitossa ja siksi Fiona ja Will Beckettin kirja An Appetite for Ale - Hundreds of Ways to Enjoy Beer with Food on ahkeressa käytössä. Tällä kertaa aiheena on pihvi ja sen kastikkeessa on täyteläistä olutta, täyteläistä viskiä ja tuota kaikkien kulinaristien halveksimaa ainetta nimeltä ketsuppi. Toisaalta, ketsuppi toimii myös tonkatsu-soosussa, joten let's give it a chance.

Alkuperäisessä reseptissä oluena toimii minulle täysin tuntematon innis & Gunn, jonka korvasin Fuller's 1845:lla.

Tarvitsetsiistityn sisäfilepihvin
½ sipulin kuorittuna ja ohuina siivuina
1 dl Fuller's 1845
1 pieni laakerinlehti
3 mustapippuria
1 rkl neutraalia öljyä
5 g voita
½ tl jauhoja
½ tl ketsuppia
merisuolaa, mustapippuria ja sokeria
liraus Taliskeria

Siisti pihvistä ylenmääräinen rasva ja kalvot. Laita matalaan astiaan joitakin sipuliviipaleita aseta pihvi niiden päälle. Lisää olut ja hieman lisää sipuliviipaleita. Lisää laakerinlehti ja pippuri. Peitä ja jätä marinoitumaan tunniksi. Käännä puolessa välissä.

Poista pihvi marinadista ja kuivaa se. Hiero hieman öljyä kummallekin puolelle. Kuumenna pannu kuumaksi ja paista 2-3 minuuttia, käännä ja paista 1-3 minuuttia riippuen siitä kuinka kypsäksi haluat pihvin. Siirrä pihvi syrjään ja peitä kevyesti.

Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja voi. Paista loppua sipulista kunnes se alkaa ruskistua. Laske lämpöä ja lisää jauhot. Siivilöi marinadi pannuun sekoita kunnes kastike on saostunut. Lisää ketsuppi ja viski (noin ½ rkl) ja keitä vielä minuutti. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.

KommentitToteutuskin ontui kastikeainesten ruskistamisen mentyä hiukan liian pitkälle, mutta silti: liian monimutkaista. Kuten meillä atk-hörhöillä on tapana sanoa KISS: Keep It Simple, Stupid. Oishikatta 1/5. Minulla todellakin on ongelma olutpohjaisten ruokien kanssa, mutta sehän tarkoittaa vain haastetta: pitää löytää se oma maku ja tyyli.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

käy arkadian alkon olut hyllyllää..innistä löytyy sieltä ns normia ja rommi tynyri versiona...Suosittelen vahvasti, etenkin tavallista.LOISTAVAA!