sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Google Kuvat ruokabloggaajalle

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Jälkiruoan asettelu onnistui minulta varsin hyvin. Porkkanakakku, tyrniä, mascarponevaahto ja hedelmiä.

Ruokabloggaaja saa monenlaisia kutsuja, mutta Google ei äkkiseltään kuulosta todennäköisimmältä kutsujalta. Näin kuitenkin kävi, kun Google halusi esitellä Google Kuvat -palvelua. Googlen palveluista kertoi Sami Kankkunen ja kiinnostavuutta lisäämään paikalla olivat ruokakuvaaja Sanna Peurakoski ja ruokatoimittaja Krista Niiniharju. Viimeiseksi, mutta ei vähäisimmäksi, tilaisuus järjestettiin ravintola Emossa, joka on palkittu Michelin-oppaan Bib Gourmand -maininnalla. Kunniamaininta myönnetään erinomaista ruokaa kohtuuhintaan tarjoaville ravintoloille.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Ruoka-ainekset meille esitteli Emon keittiöpäällikkö ja toinen ravintoloitsija Ilkka Lääveri. Hän myös jakoi tehtävät.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Illan kaikki kolme ruokalajia tuotiin aineksina, jonka itse kukin sai asetella parhaaksi katsomallaan tavalla. Alkuruoan aineisosat. Sokerisuolattu lohi, jättikatkaravun pyrstö ja sitruunaioli.

Tehtävät olivat mielenkiintoisia ja itse koen, että suurimpia puutteitani kokkina on ruokien ulkoasu. Harjoittelu tässä tilaisuudessa tuli tarpeeseen.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Naapurin toteutus.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Äijäruokalan versio.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Pääruoan aineisosat: friteerattu härän kieli, häränhäntää ja juuripersilja ja punajuuri.

Juuripersiljasta tehdyt ohuenohuet sipsit olivat aivan ihastuttavia.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Heijastimen luovaa käyttöä.

From GOOGLE KUVAT -ILTAPÄIVÄ RAVINTOLA EMOSSA

Pääruoka lautasella.

Ruokabloggaajan kuvatarpeet ja Google Kuvat


Tarvitsen kuvien pilvipalveluja monella tapaa. Kotikoneella minulla on kuvat kahdella koneen sisäisellä levyllä, mutta se ei tietenkään vielä tarjoa täydellistä turvaa kuville. Toinen kuviin liittyvä ongelma on niiden löytäminen. Käytän kuvien käsittelyyn erinomaista vapaata ohjelmaa Darktablea, joka tarjoaa mahdollisuuden kuvien merkitsemiseen, mutta tätä ominaisuutta minä ja monet muut käyttävät aivan liian vähän.

Google Kuvat -palvelun hakutoiminnot tulevat siis tarpeeseen. Ne toimivat yllättävän hyvin: haku olut erehtyy vain kerran, Möet Chandon -pullon kohdalla. Pizza toimii sekin varsin hyvin, vaikka osumien joukkoon kuuluu muun muassa Vappu Pimiän uunibroileri, jonka valmistin taginen pohjaosassa eli pyöreässä, matalassa astiassa.

Tilaisuudessa mainittu punainen ruoka -haku ei sen sijaan toimi minun kuvissani kovinkaan hyvin, vaan haku tarttuu esimerkiksi punaiseen pöytäliinaan ja kynttilään. Haun New York hyvä toimivuus kuva-albumeissani sen sijaan ei yllättä.

Puhelimeni on LG Nexus 5, joten on miellyttävää, että kuvat saa automaattisesti varmuuskopioitua Google Kuviin.

Kuulostaa hyvältä, eikö totta? Valitettavasti myös puutteita löytyy: haluan varmuuskopioida valtavan määrän RAW-kuvia ja haluan helposti blogiin upotettavan HTML-koodin. Google Kuvat ei pysty kumpaankaan. HTML-koodit saa helposti Googlen vanhasta kuvapalvelusta Picasasta. Onneksi kuvat, jotka syöttää Picasaan näkyvät automaattisesti Google Kuvissa ja toisin päin.


Varmuuskopioinnissa olen pääytynyt Amazonin Unlimited Storageeen: pelkille kuville 11,59 USD vuodessa ja kaikelle 59,99 USD ei ole kallis hinta palvelun tuomasta mielenrauhasta. Amazonin pilvilevyn asiakasohjelma on myös sen verran fiksusti tehty, että se ei siirrä uudelleen jo siirrettyjä kuvia. Linux-asiakas minulta on vielä etsimättä, joten toistaiseksi kuvien siirrot olen tehnyt OS X -koneella. Amazonin palvelu on kuitenkin hyvin karu: käytännössä se ei sovellu muuhun kuin varmuuskopiointiin. Kun ensimmäinen maksukauteni on ohitse, pitää vielä harkita vaihtamista Amazonin S3-palveluun, joka mahdollistaisi monipuolisemman käytön mutta vaatii käyttäjältään hieman enemmän tietotekniikkataitoja.

Olen käyttänyt Picasaa jo vuosia blogini kuviin ja Google Kuvat tuo siihen arvokkaan lisän hakutoiminnoillaan, mutta ennen huomattavaa lisäkehitystä sillä ei voi korvata Picasaa. Mutta yhdessä Amazonin pilvipalvelun tarjoaman varmuuskopioinninin kanssa ne täydentävät toisiaan niin, että koen kuvieni olevan riittävässä turvassa ja riittävän hyvin löydettävissä. Olisi tietysti miellyttävää, jos yksi palvelu riittäisi.

Ravintola Emo oli miellyttävä uusi tuttavuus, jossa pitää käydä uudelleen.

Ei kommentteja: