sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Queso blanco

Juuston tekeminen on ajatuksena kiehtonut minua jo pitkään, mutta tietoa sen tekemisestä on ollut vaikea löytää. Pubikeskusteluja Hauessa on käyty, juteltu blogaajakollegoiden kanssa ja kyselty kirjakaupoista kirjoja.

Ongelma poistui kun piipahdin Korkeavuorenkadulta Iso-Roballe muuttaneeseen Hobboksiin, josta paikkaa ihmetellessäni löysin Ricki Carrollin kirjan Home Cheese Making. Ajatuskin siitä, että voisi tehdä itse homejuustoja rokkaa! Bakteerikantoja saanee jostain verkosta (tai ehkä sen voisi "kopioida" kaupasta ostetusta juustosta?) kunhan googlaa, mutta yksinkertaisimmat reseptit ovat erittäin yksinkertaisia. Queso blancon resepti on yksi niistä.

Raaka-aineita löytyi suhteellisen vähällä vaivalla: raakamaitoa saa Helsingistä sekä Hakaniemen hallin Lentävästä lehmästä että Lasipalatsin Maatilatorista. Jälkimmäisestä löytyy lisäksi vuohenmaitoa eli maailma on kokeiluille suotuisa. Juustonjuoksutinta jouduin etsimään pidempään: Heimolan talon apteekista olisi saanut tilaamalla, Yliopiston apteekki kommentoi hämmästyksekseni "Ei valitettavasti kuulu valikoimaamme." mutta Stockmannin apteekin jääkaapista löytyi.

Tarvitset3 l pastöroimatonta maitoa
2 dl etikkaa

Kuumenna maito 85 °C ja 87 °C välille. Sekoita säännöllisesti ettei maito pala pohjaan. Lisää etikka vähitellen maitoon. Jos haluat vähähappoisempaa juustoa voit nostaa lämpötilan 93 °C. Kun juusto on muodostunut kaada kattilan sisältö vauvanvaippaharsolla vuoratun lävikön läpi (ota hera talteen, sillä sitä voi käyttää vaikkapa leivontaan). Sido harso kiinni ja valuta useita tunteja tai kunnes juusto on rakenteeltaan haluttua.

KommentitValutettuna juusto maistui happamalta, joka ei ollut yllätys etikan käytö vuoksi. Mutta maku oli miedon miellyttävä. Juusto jäi muruiseksi, joten se olisi varmaankin pitänyt puristaa kasaan ennen valuttamista. Jos jossain on oppimista niin tässä. Oishikatta 3/5, siis.

Oli mielenkiintoista seurata miten etikan lisääminen vähitellen vaikutti maidon koostumukseen. Tästä tulee mielenkiintoinen kulinaarinen matka.

Mistäköhän löytyisi kovien juustojen tekemiseen tarvittava juustoprässi? Omat käden taitoni kun eivät riitä.

3 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Mahtavaa! Odotan innolla lisäraportteja kulinaarisen matkan varrelta! Kokeilin itse aikanaan tehdä leipäjuustoa, Jyväskylästä ainakin löytyi juustonjuoksutinta ihan pikkukaupoistakin- raakamaitoa ikävä kyllä ei:(

Ari Makela kirjoitti...

Tuolta löytyi prässin teko-ohje ja muutakin vastaavaa löytyi googlaamalla. Ensimmäiseksi kovaksi juustoksi ehdotettiin mm. goudaa, mikä sopii, koska olen goudan ystävä.

Kiitos linkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ajattelin vain mainita, että Kampin K-marketissa osui tänään ihan sattumalta silmään juustonjuoksutinta. En katsonut tarkemmin, kun ei ollut omalla asialistalla, mutta sellainen pieni pullo se oli juustohyllyssä halloumien vieressä.