tiistai 24. elokuuta 2010

HaukidonKuukauden ruokahaaste herne ei ole helppo haaste, mutta siitä huolimatta siihen on tullut useita hienoja vastauksia. Itse olin täysin kuutamolla aiheesta kunnes lomallani kantapubini hiljaisena hetkenä juttelin aiheesta henkilökunnan kanssa ja jonkin mutkan kautta puheeksi tuli kasvisversio katsudonista.

Ruoan nimeksi tuli haukidon sillä se sopii japanilaiseen tyyliin: ruoan nimellä ei välttämättä ole mitään tekemistä sen raaka-aineiden kanssa vaan nimen ymmärtäminen vaatii kulttuurin ja kontekstin ymmärtämistä. Tässä tapauksessa sitä, että olen käynyt samassa pubissa säännöllisesti 16 vuotta.

Kasvispihvit kuitenkin pelottivat: en ole sellaisia koskaan tehnyt ellei röstiperunoita sellaisiksi kutsuta. Googlatessani ja keittokirjoja selatessani peruna ja kananmuna mainittiin usein koossapitävinä aineina, joten päädyin seuraavaan ratkaisuun.

Tee ensin tonkatsu-soosu ellet osta sitä kaupasta.

1 dl ketsuppia
½ dl worchestershire-kastiketta
½ dl sakea
1 valkosipulin kynsi
1 tl raastettua inkivääriä
¼ dl sokeria
¼ dl miriniä

Yleensä keitän tätä Umami-kirjasta peräisin olevaa soosun reseptiä 25 minuuttia kokoon, mutta ajattelin kasvispihvien arvostavan miedompia makuja ja vain sekoitin ainekset toisiinsa.

Tarvitsetannos juuri keitettyä keitettyä riisiä
4 perunaa
3/4 perunoiden määrästä herneitä
2 luomumunaa
suolaa
pankoa tai korppujauhoja
puolikas punasipuli
varhaiskaalin lehti
neutraalia öljyä paistamiseen ja uppopaistamiseen

Esikeitä perunat ja herneet. Anna niiden jäähtyä.

Leikkaa punasipuli siivuiksi ja anna sen raikastua kylmässä vedessä kymmenen minuutin ajan. Pane sipuli valumaan talouspaperin päälle. Revi varhaiskaalin lehti palasiksi.

Raasta peruna karkeaksi raasteeksi ja sekoita mukaan herneet ja yksi muna. Mausta ripauksella suolaa. Muotoile seoksesta pihvejä ja paista öljyssä.

Riko muna lautaselle ja levitä toiselle lautasella pankoa tai korppujauhoja ja pyöräytä kasvispihvit jauhoissa. Kuumenna öljy ja tarkista leivänmurusella, että öljy on riittävän kuumaa - leivän pitää siis kuplia öljyssä. Uppopaista kullanruskeaksi ja laita talouspaperille valumaan liiasta öljystä.

Laita donburikulhoon pohjalle riisi ja sen päälle varovasti soosua. Varovasti, jotta kasvispihvit eivät kastu. Lisää sipuli ja kaali.

KommentitTästä tuli hyvää ja herneet maistuivat mukavasti. Kastikkeen olisi ehkä sittenkin voinut keittää kokoon; lopputulos olisi ehkä ollut esteettisempi. Oishikatta 3/5 siis.

Ei kommentteja: