tiistai 10. elokuuta 2010

Haricots verts à l'anglaise


Plantaasilta korjattiin papusatoa ja alusta asti oli selvää, että tekisin niistä ranskalaisen keittiön klassikkoruokaa papuja voissa.

Pavut kannattaa kerätä pieninä sillä silloin ne ovat herkullisimmillaan ja sen jälkeen ne pitää ryöpätä. Minä tosin noudatin Julia Childin enkä Raholan ohjeita eli ryöppäsin runsaassa suolatussa (1½ tl / 1 l vettä) vedessä 12 minuuttia, jolloin pavut olivat sopivan al dente (Child antaa keitinajaksi 10-15 minuuttia). Ryöppäyksen jälkeen pavut huuhdellaan runsaassa kylmässä vedessä, jotta kypseneminen pysähtyy.

Tarvitsetkourallisen vihreitä papuja ryöpättyinä
suolaa
valkopippuria
muutama nokare voita

Ravistele papuja pannussa kohtalaisella lämmöllä niin, että kosteus haihtuu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile voinokareiden kera.

KommentitKypsyysastetta maistellessa vihreät pavut, haricots verts eivät juuri innostaneet, mutta paahtamisen ja maustamisen jälkeen voin kera erityisesti pienimmät pavut olivat maukkaita vaikka loppujen lopuksi pavut kypsyivätkin liikaa ryöppäisvaiheessa. Olisi pitänyt valuttaa pidempään kylmällä vedellä.

Tarjosin pavut suolamarinoitujen porsaankyljysten ja kahden varhaisperunan lisukkeena kokeillen samalla Juuresta saamiani suolavaikutteita. Ripottelin perunoiden päälle hieman savusuolaa, mutta se enimmäkseen rapisi lautaselle, mutta kun kaadoin perunoiden päälle ensin hieman kyljysten paistolientä niin suolakin jäi perunoiden päälle. Lopputulos oli tosin sitten tuplasuolattu.

Kokonaisuuten pidin. Oishikatta 3/5.

2 kommenttia:

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei Ari!
Mä olen varsinainen papufani, niitä käytetään täkäläisessä keittiössä paljon eritoten kesällä. Italialaiset tekevät siitä papusalaatin, joka syödään kylmänä: pavuista päät pois - ryöppäys al dente - oliiviöljyä voin sijaan, mustapippuria valkopippurin asemesta ja päälle suolaa ja loraus valkoviinietikkaa. Toinen variantti on peruna-papusalaatti, jota itse tykkään syödä kesäilloin (lisää viipaloituja keitettyjä perunoita papujen sekaan). Nami nam :)

Ketturouva kirjoitti...

Pitkäänpä Child ja Rahola papuja ryöppäävät, itse olen muistaakseni ryöpännyt noin 5 minuuttia.

Nizzansalaatti on myös oivaa, vaikka tonnikala onkin vähän kyseenalaista, ja siihen voi sopivat tuoreet vihreät pavut. Nam, pitäisikin tehdä...