sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Yakihakusai

Eksyessäni Nibain sivulle ruokalinkkejeä kahlatessani hämmästelin sitä, että ruokaan, jonka nimessä on sana yasai (vihannes), saatetaan lisätä lihaa. Tämä saa länsimaalaiseen määritelmään kasvisruoasta tottuneen nostamaan kulmakarvojaan. Aasiassa asuva tuttavani huomautti, että tämä on Aasiassa aivan tavallista. Niin se onkin, mutta olin unohtanut asian täydellisesti.

Machiko Yamadan luvusta Vihannesruokia löytyy muunmuassa yakihakusain resepti,

TarvitsetAlkuperäisessä reseptissä on valkoviiniä ja sitä alkuperäisemmässä reseptissä lienee ollut sakea. Kumpaakaan ei kotoani tähän hätään löytynyt, joten korvasin sen mirinillä.

200 g naudan tai sian jauhelihaa
5 cm purjoa
pala tuoretta inkivääriä
2 tl perunajauhoja
2 tl soijakastiketta
2 tl miriniä
hienonnettua valkopippuria
8 kiinankaalin lehteä
1 kananmuna
2 rkl öljyä

Sekoita keskenään liha, hienonnettu purjo, raastettu inkivääri, perunajauhot, soijakastike ja mirin.

Levitä seos neljän kiinankaalin lehden päälle. Aseta jäljelläolevat neljä kiinankaalin lehteä täytettyjen päälle siten, että kannat osoittavat eri suuntiin. Purista sen verran, että kääryleet pysyvät koossa.

Riko muna ja sekoita se hyvin. Kuumenna öljy pannulla ja kasta kääryle molemmin puolin munaan. Kypsennä keskilämmöllä kannen alla molemmin puolin ruskeaksi asti.

Tarjoa kääryleet sellaisinaan tai leikattuina pienempiin paloihin. Yamada suosittelee kastikkeeksi soijakastiketta, jossa on raastettua inkivääriä tai ketsuppia, joka on maustettu sipulilla tai valkosipulilla.

KommentitTäytettä käytin liikaa, joten kuvista tuli sellaisia, että niitä ei viitsi julkaista ellei ole itsehäpäisyblogaustuulella enkä nyt satu olemaan. Mutta hyvää! Mehukasta, pitkästä paistoajasta (yli puoli tuntia) huolimatta kaali pani vastaan purressa. Oishikatta 3/5.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisikohan tuon jauhelihan vaihtaa soijarouheeseen ja sitten oltaisiin jo kasvisruuan puolella. Jauheliha ilman mausteita ei maistu miltään samoin kuin soijarouhe ilman mausteita.

Ari Makela kirjoitti...

Varmaankin voisi. Lihan ja soijan suutuntuma on kuitenkin kovin erilainen joten ei se sama asia olisi.