sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Onsen tamago nose dofuKuukauden ruokahaasteen aihe on tofu, joka on hyvin harvinainen vieras keittiössäni. Tämä oli vasta toinen kerta kun tein tofua. Edellinen kerta oli japanilaiseen mytologiaan kuuluvan Inarin sanansaattajien, kettujen, lempiruokaa ja pakkohan sitä oli kokeilla, että pitääkö hyvä ystäväni inarizushista. Lopputulos oli kiinnostava, mutta osoitti, että Äijäruokalan isäntä tarvitsee lisää harjoitusta uppopaistetun tofun käsittelyssä.

Reseptissä jouduin fuskaamaan sillä käytössäni ei ole japanilaista kylpylää, onsenia, eikä siten myöskään voimakkaasti rikkipitoista vettä kananmunien kypsytystä varten.

Resepti on peräisin Harumi Kuriharan erinomaisesta kirjasta Harumi's Japanese Cooking.

Tarvitset600 g pehmeää tofua
4 onsen-munaa
5 g katsuoboshia
½ dl soijakastiketta
2 rkl miriniä
1 rkl sakea
ruohosipulia
raastettuna

Valuta tofu ja kääri se talouspaperiin ylimääräisen veden poistamiseksi.

Valmista kastike sekoittamalla katsuoboshi, soijakastike, mirin ja sake ja keitä kaksi minuuttia mikrossa ja siivilöi.

Kaada munien päälle kiehuvaa vettä ja anna niiden kypsyä kymmenisen minuuttia niin että keltuaiset ovat edelleen juoksevia.

Leikkaa tofu neljään osaan ja laita niistä jokainen omaan kulhoon. Kaiverra tofupalojen päälle kolo ja täytä kolot munalla.

KommentitTofu on raaka-aineena kiinnostanut jo pitkään ja tämä toimi oikein hyvin. Soijan ja inkiväärin liitto lisäsi mukavan pienen puraisun itsessään varsin neutraaliin, mutta rakenteeltaan miellyttävään raaka-aineeseen. Liiallinen nesteen käyttö ja epäonnistunut asettelu pudottivat arvosanan arvoon oishikatta 3/5, mutta hyvää tämä oli!

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tofu on mielestäni parhammillaan Japanilaistyylisissä ruoissa juuri käyttämilläsi mausteilla ja turhia konstailematta. Ja makuhan se on pääasia!

Jael kirjoitti...

Juuri sopivat mausteet tofuun! Onsen-munista en ollut koskaan kuullutkaan,piti googlettaa mitä ne ovat.