torstai 25. helmikuuta 2010

Boeuf à la bourguignonne



Kokoonnuimme pitkäaikaisten ystävien kanssa syömään viime viikon perjantaina. Blogitapaamiseksikin sitä olisi voinut sanoa sillä paikalla oli viisi blogaajaa. Alkuruoaksi nautimme sipulikeittoa, pääruoaksi burgindinpataa ja jälkiruoaksi habanero-suklaakakkua.

Boeuf à la bourguignonne tai boeuf à la bourguignon lienee ranskalaisen keittiön tunnetuin ruoka eikä ihme: se on hyvää ja sen tekeminen on erittäin helppoa, mutta siitä kun olen sitä itse tehnyt viimeksi on hyvin kauan. Miksi? Ensinnäkin pataruokina on tullut tehtyä enemmän flaamilaista tai katalonialaista pataa ja toisekseen viime vuosina ranskalainen keittiö on esiintynyt varsin harvakseltaan keittiössäni.

Reseptin lähteenä toimi jälkeen kerran hieno Julia Childin kirja Mastering the Art of French Cooking. Reseptistä jätimme pois pienet sipulit, koska niitä ei ollut saatavilla. Pekoni jäi keittämättä kuten tavallista, mutta Childin kirjasta tulee selväksi että siinä tarkoitettava pekoni on jotain aivan muuta kuin mitä Suomesta saa paketista. Toteutus siis poikkeaa alkuperäisestä reseptistä.

Tarvitset



1,4 kg rasvatonta, höystöön sopivaa häränlihaa 5x5x2,5 cm paloiksi leikattuina
porkkana viipaleina
sipuli viipaleina
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl täyteläistä nuorta punaviiniä
6-7 dl lihalientä
1 rkl tomaattisosetta
2 valkosipulin lohkoa muserrettuna
½ tl timjamia
murennettua laakerinlehteä
400 g voissa paistettuja herkkusieniä

Kuumenna uuni 230 °C.

Ruskista pekoni öljyssä kevyesti keskilämmöllä ja siirrä pekoni syrjään.

Ruskista liha (meillä se oli paahtopaistia) kaikilta pinnoiltaan pieninä erinä kuumassa öljyssä. Lisää lihapalat pekonin joukkoon. Ruskista viipaloidut vihannekset samassa rasvassa. Kaada rasva pois.

Laita pekoni ja liha pataan ja mausta suolalla ja pippurilla. Ravista pataa. Sirota jauhot ja ravista pataa. Laita pata uuniin ilman kantta neljäksi minuutiksi ja ravista jälleen. Laita pata vielä neljäksi minuutiksi uuniin. Poista pata uunista ja laske lämpö 160 °C.

Lisää pataan viini ja riittävästi lihalientä, jotta liha juuri ja juuri peittyy. Lisää tomaatti, valkosipuli ja yrtit. Kuumenna kiehumispisteeseen liedellä ja pane pata uunin alimmaiseen kolmasosaan. Säädä lämpö niin, että pata kiehuu hyvin hiljaa 2½-3 tuntia. Liha on kypsää kun haarukka läpäisee sen helposti.

Paista herkkusienet voissa lihan kypsyessä. Kun liha on kypsää lisää herkkusienet ja keitä hiljaa vielä 2-3 minuuttia.

Kommentit



Täydellistä kuvaa ei saatu, mutta tämä oli taivaallista eli harvinainen oishikatta 5/5.

2 kommenttia:

Tintti kirjoitti...

Höh! Parhaani yritin sen kameran kanssa :-(

Mutta pata oli erittäin hyvää, myös seuraavana päivänä. Kiitos!

Ari Makela kirjoitti...

Ei se ollut mikään moite kuvaajaa kohtaan. Ja minä itse asiassa pidän tuosta kuvasta. Sen tekeminen täydelliseksi olisi vaatinut valaistusvälineitä, joita tavallisella kuolevaisella ei ole.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...