torstai 31. joulukuuta 2009

Gratin de pommes de terre et saucissonSilmiäni on jo jonkin aikaa hivellyt kirjan Ranskalaisen keittiön salaisuudet resepti Gratin de pommes de terre et saucisson. Tuumasta toimeen, mutta englanninkielinen alkuteos puhuu keittämättömistä puolalaisista makkaroista ja suomennos lenkkimakkaroista, nakeista ja prinssimakkaroista joten en oikein tiedä missä mennään makkaroiden kanssa.

Makkaraksi tuli vaatimattomasta valikoimasta valittua Wilhelmin perusversio.

Tarvitset1½ dl silputtua sipulia
200-250 g viipaloitua raakoja perunoita
makkaraa viipaloituna
3 munaa, joihin on vatkattu 3½ dl kermaa, ½ tl suolaa ja 1/8 tl pippuria
½ dl tahkojuustoa raastettuna
1 rkl voita

Kuumenna uuni 200 °C.

Käristä sipulia hiljaa voissa viitisen minuuttia niin, että se pehmenee mutta ei ruskistu.

Pane perunaviipaleet kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä niitä 6-8 minuuttia kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta ne hyvin.

Voitele vuoka. Levitä sen pohjalle puolet perunoista ja niiden päälle puolet sipulista. Lado päälle perunaviipaleet, loput sipulista ja lopuksi loput perunat.

Kaada perunoiden päälle muna-kermaseos ja ravistele astiaa, jotta neste valuisi pohjalle.

Sirota juustoraaste pinnalle. Lisää voi pikku nokareina.

Paista uunin yläosassa 30-40 minuuttia uunin yläosassa eli kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

KommentitTästä tuli mieleen erään ranskaa taitavan sukulaiseni kommentti:"Ranskalaiset sukunimet kuulostavat hienolta kunnes ymmärtää mitä ne tarkoittavat." Mitä tämä olisi suomeksi? Perunagratiini makkaroilla on sekin vielä hieman posh.

Tästä tuli hyvää peruskotiruokaa eli oishikatta 3/5. Ei mikään taivas, mutta maistui oikein hyvin.

Joululahjaksi saamani isojen mustien lautasten sukulainen, hyvin syvä syvä lautanen, toimi tämän kanssa oikein hyvin. Erilaiset gratiinit ja pataruoat kun eivät yleensä ole kovin esteettisiä, joten lautasen syvyys peittää asioita. Kiitos kauniista lautasista!

2 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

Mielikuvani mukaan puolalaiset makkarat ovat yleensä melko tummia ja hyvin lihaisia, aivan erinomaisia mitä minä olen päässyt syömään.

Tuota keittämättömyyttä jäin miettimään, että tarkoittaako nyt sitten raakamakkaraa? Meillä on raakamakkaroita myynnissä lähinnä siskonmakkaraa sekä joskus tuoretiskillä peruna- tai laukkamakkaraa. Vai viittaisiko ilmakuivattuun? Silloin tarkoittaisi lähinnä salamia tai meetvurstia.

Ari Makela kirjoitti...

Minä ajattelin nimenomaan jotain siskonmakkaran tyylistä, mutta lihaisampaa.

En osaa oikein kuvitella metvurstia tai salamia tämäntapaisessa ruoassa.