perjantai 7. elokuuta 2009

Quiche aux fruits de mer




Quiche on muodostunut ruokalajityypiksi, jota minulta usein odotetaan ja toivotaan. Lievä henkinen pahoinpitely on lähes varmaa jos saavun bileisiin tyhjin käsin. Se on tietysti kohteliaisuus.

Tämänkertainen quiche syntyi kahdesta syystä: ensinnäkin jäin eilen neljän viikon vuosilomalle. Which is nice. Toinen syy oli se, että duunikaverini valitteli sitä, että rapujuhlia ei ole tiedossa. Impulsiivisenä ihmisenä kysyin Auttaisiko jos tekisin merellisen quichen? Vastaus kuului: Joo. Koska tarina alkoi ravunkaipuusta niin merellisen ainesosan piti totta kai olla rapu. Vaikka lähikaupasta olisikin löytynyt eläviäkin rapuja niin antennikammoisena otin pakastealtaasta ravunpyrstöjä vaikka teollinen jalostaminen heikentääkin laatua.

Tarvitset



taikinapohjan
3 rkl salottisipulia hienonnettuna
3 rkl voita
250 g rapua kuutioituna
¼ suolaa
hyppysellinen mustapippuria
3 rkl kuivaa valkoista vermuttia

4 luomumunaa
2½ dl kermaa
1 rkl tomaattipyrettä
¼ tl suolaa
hyppysellinen pippuria

runsas ½ dl punaleimaista emmentalia raastettuna

Paista salottisipulia keskilämmöllä 1-2 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet, mutta eivät ruskistuneet. LIsää rapu ja ja paista kevysti sekoittaen pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja anna kiehua hetken. Anna täytteen jäähtyä hieman.

Sekoita munat, kerma, tomaattipyre ja mausteet. Lisää rapusipuliseos vähitellen joukkoon.

Täytä taikinakuori seoksella ja ja paista 225 °C uunissa 25-30 minuuttia kunnes piiras on kohonnut ja ruskistunut.

Kommentit





Kokki tarkastelee epäluuloisena kypsyysastetta.

Niin paljon kuin merenelävistä pidänkin niin tämä quiche ei ole koskaan ollut suuri suosikkini. Monet siitä tosin tuntuvat pitävän kovastikin. Perinteisin ja suosituin quicheni on quiche au roquefort, mutta omaan makuuni se on hivenen liian raskas. Oma suosikkini on quiche savoyarde vaikka myös tätä reseptiä voisi joskus hiukan säätää. Lopputulos oli miellyttävä, mutta minua se ei tälläkään kertaa erityisemmin sykähdyttänyt.



Paljon nestettä sisältävien quichejen ongelmana on se, että ne vuotavat helposti irtopohjavuoassa. Tällä kertaa kävi niin pahasti, että vuoka ei auennut kunnolla ja quiche nousi reunojen mukana ilmaan. Se piti leikata veitsellä irti. Quicheä paistaessa kannattaa laittaa pelti vuoan alle.

Sanotaan, että oishikatta 3/5. Jostain täytyy kehittää minun makuuni sopiva merellinen quiche.

1 kommentti:

Merituuli kirjoitti...

luulen että tykkäisin, tästäkin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...