keskiviikko 19. elokuuta 2009

Kuhaa kantarellikastikkeessaElokuun ruokahaasteen aihe luonnon antimet sopii mainiosti päivällä lukemaani www.jamieoliver.comin juttuun Eat seasonably to enjoy fruit and veg at its best.

Ensimmäisen ruokahaasteyritykseni epäonnistui ankarasti ja saattaa jäädä jopa kokonaan blogaamatta, mutta eräs ainesosa siitä jäi tähän ateriaan: kuiva, englantilainen siideri, joka sekin on luonnon anteja vaikka sitä ei lähiruoaksi voikaan sanoa. Resepti muotoutui käydessäni kaupassa: kasvisosastolta kantarellejä, puikulaperunoita ja tuoretta rakuunaa, kalatiskiltä kuhaa ja siiderihyllystä Crowmoor Extra Dry'ta.

Tarvitsetkuhafileen
valkopippuria
suolaa
3 rkl kuivaa siideriä

Laita vuoan pohjalle alumiinifoliota ja folion päälle kalafile. Hiero sen pintaan suolaa ja valkopippuria. Pirskottele päälle siideri ja käännä folion reunat niin, että muodostuu umpinainen nyytti. Paista 15 minuuttia 175 °C uunissa. Avaa nyytti ja paista toiset 15 minuuttia tai kunnes kala on kypsä, mutta vielä mehukas.

muutama keskikokoinen kantarelli kokonaisena
voita paistamiseen
salottisipuli hienonnettuna
¼ dl kuivaa siideriä
1 rkl sherryetikkaa
½ dl kermaa
125 g voita
valkopippuria
suolaa
tuoretta rakuunaa

Paista kantarellit voissa. Laita kastikekasariin siideri, sherryetikka ja salottisipuli. Keitä kokoon kunnes neste on lähes kadonnut. Lisää kerma sekoittaen. Lisää voi koko ajan sekoittaen nokareina. Lisää sienet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

muutama puikulaperuna per syöjä
voita
neutraalia öljyä
suolaa

Blancheeraa perunat eli keitä niitä muutama minuutti. Kuori perunat ja paista voin ja öljyn sekoituksessa perunat mukavan rapeiksi. Mausta suolalla.

Rakenna annos ja koristele kastike parilla tuoreella rakuunanoksalla.

KommentitTästä tuli oikein hyvää - oishikatta 4/5. Seuraavalla kertaa voisin kokeilla ensimmäistä haasteyrityksestä opittua eli keittää siideriä kokoon niin, että puolet siideristä on haihtunut, mutta se saattaisi olla liikaa kuhan kaltaiselle hennolle kalalle.

Voin määrä saattaa kuulostaa suurelta ja raskaalta, mutta sen kanssa ei ole syytä säästellä sillä juuri voi tuo tähän kastikkeeseen siihen kuuluvan samettisuuden.

Ei kommentteja: