torstai 16. heinäkuuta 2009

Umeshu
Umeshu on Helsingin uudempia japanilaisia paikkoja. Bongasin sen ollessani matkalle lounaalle Gyosai Sushiin joskus viime vuonna. Ravintolan sivuissa ärsyttää hivenen se, että suoraan ruokalistaan ei voi linkittää. Listalta silmiini osui misokatsu, minulle entuudestaan tuntematon ruokalaji, mutta saan ruokaa ja olutta keittiöjapanillani oli helppo arvata, että siinä on misoa ja possua. Wikipedia kertoi, että kyseessä on tonkatsun muunnelma, jonka kastikkeessa on misoa.

Umeshun nimestä vaatimaton japaninkielentaitoni havaitsee sanan ume, Japanissa kasvavan aprikoosin sukulaisen, jota lähes aina virheellisesti kutsutaan ume-luumuksi.

Normaalisti fillaroin kotiin Helsinginniemen itäistä rantaa pitkin, mutta perjantaina poikkesin Töölössä varaamassa pöydän eiliselle lounaalle. Selvisi että himoitsemaani misokatsua tai muitakaan lämpimiä ruokia ja salaatteja ei lounaalla saa. Paikan ensivaikutelma on mukavan siisti. Palvelu osoittautui ystävälliseksi ja pöytävaraus sujui vaivattomasti. Mukaani sain valokopion ruokalistasta. Lista vaikuttaa kiinnostavalta ja sillä on kalalajeja, joiden nimeä en muista. Lista on hivenen sekakielinen: löytyy suomea, englantia ja japania rōmajilla (ローマ字) kirjoitettuna. Useimmat kalat ovat listalla sekä japaniksi että englanniksi, mutta esimerkiksi lohi (鮭, sake) on vain suomeksi. Nipottaa voisi myös listan yhdys sanasta isopiikki makrilli. Verkossa oleva ruokalista kärsii samasta sekakielisyydestä.

Nigirizushin päällysteeksi listalta löytyy lohta, tonnikalaa, makeaa ravunpyrstöä, keitettyä ravunpyrstöä, siikaa, grillilohta, ankeriasta, kananmunaa (kysymyksessä on tietysti tamago-yaki eli makea munakas), avokadoa, isopiikkimakrillia ja inaria. Listalta löytyy kaksi nigiri-lajitelmaa (12 kpl ja 8 kpl). Nigirin määritelmää ravintola venyttää melkoisesti listaamalla tekkadonin nigireiden alle.

Makeista tarjolla on kurkku, lohi, tonnikala, ankerias+avokado, rapu+avokado, jättirulla, spicy tuna (mitä se sitten tarkoittaakaan), grillilohi ja friteerattu rapu. Temakeista löytyvät california, spicy tuna, grillilohi ja friteerattu rapu.

Sashimilajitelma löytyy ja pienempiä sashimi-annoksia löytyy kolmen euron hintaan.

Lounaslistaa sivuilla ei valitettavasti ole.

Hyvässä seurassa nauttimastani lounaasta on sekä hyvää sanottavaa että hiukan moitittavaa. Saavuin hieman etukäteen, nappasin ravintolan ulkopuolelta blogauksen kuvan, ja kävelin sisälle ja tilasin vihreää teetä. Palvelu oli ystävällistä.

Lounaaksi saapui pienempi sushi-lajitelma, joka näytti herkulliselta ja se sisälsi tavallisimpiin lounas-susheihin verrattuna harvinaisemman valikoiman eri kalalajeja. Itse tilasin annoksen tonnikalanigirejä ja grillattua lohta nigireinä misokeiton kera. Grillilohinigirit olivat erikoinen kokemus: miedosti grillattua lohta, hiukan majoneesiä ja ruohosipulia. Kerta ei oikein riittänyt definitiivisen mielipiteen muodostamiseen. Tonnikalanigirit olivat hyviä ja riisin kypsyysaste oli sopiva kummassakin nigiri-parissa.

Lempijapanilaistani Umeshusta ei tule, mutta kyllä siellä tullee käytyä uudelleenkin vaikka se onkin kaukana normaalien kulkureittieni varresta. Erityisesti minua kiinnosti edellä mainitun misokatsun lisäksi pihvi-tataki.

VerkossaGoogle löysi useita verkkokirjoituksia Umeshusta ja tässä yksi niistä: Umeshu.

3 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

"Nigirizushin päällysteeksi listalta löytyy nigiri-lajitelma." Ei kai?

:-)

Ari Makela kirjoitti...

Ei. Minä mielestäni korjastin tuon jo, mutta näköjään en. Kiitos huomatuksesta!

Tällaista minun blogaukseni melkein aina on: julkaisen ja sitten luen useamman kierroksen uudelleen ennenkuin pahimmat virheet on korjattu.

Pahin oli lohitagine, jossa kalaa ei koskaan laitettu tagineen....

Jytis kirjoitti...

Hei mäkin bongasin tämän ravintolan vasta ja sellaista jäin miettimään että saako sieltä nimensä mukaisesti umeshua?
Siis luumuviinksi kutsuttua ihanaa juomaa jolla ei kai ole mitään tekemistä luumujen kanssa.