lauantai 11. heinäkuuta 2009

Misokatsu


Nagoyan alueella suosittu tonkatsun muunnelma misokatsu osui silmään ensi viikon lounaita pohtiessa ja Umeshun ruokalistaa lukiessa. Lounaslistalla ei kuitenkaan ole lämpimiä ruokia ja misokatsua olikin sitten pakko kokeilla itse tehtynä.

TarvitsetPossu


runsaan sentin paksuinen siivu porsaan ulkofilettä
suolaa
mustapippuria
makeaa sinappia
vehnäjauhoja
1 kananmuna
korppujauhoja
öljyä paistamiseen

Ripottele lihan päälle suolaa ja mustapippuria. Levitä lihalle ohuesti sinappia.

Pyörittele liha vehnäjauhossa.

Sekoita muna, pyöräytä liha siinä ja leivät korppujauhossa.

Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Uppopaista liha.

Kastike


2 osaa misoa
2 osaa vettä
1 osa miriniä
1 osa sokeria
½ osaa soijaa

Pane kaikki aineet pannuun. Kuumenna pannu miedolla lämmöllä ja sekoita jatkuvasti kunnes kastike on tasaista. Yllä olevan linkin mukaan kastike palaa helposti ja ainesosion perusteella se on helppo uskoa. So be careful out there.

Kannattaa kuitenkin muistaa se, että keittoastian laatu vähentää palamisarkojen kastikkeidenkin tekoa. Itse tein tämän le Creusetin, josta olen elvistellyt ennenkin, paistinpannussa.

KommentitRumaa, mutta hyvää.

Aina ei voi voittaa: öljy oli liian kuumaa ja leivityksesta tuli liian tumma ja helposti mureva. Kastike olisi voinut olla olennaisesti paksumpaa vaikka se toimikin oikein hyvin possun seurana. Jostain varmaankin saisi ostaa lämpömittarin, jolla voisi mitata öljyn lämpötilaa. Frittikeittimiä on toki olemassa, mutta tässä kämpässä on valitettavasti rajallinen tila erilaisille keittiöhärveleille.

Lopputulos oli hyvä esteettisestä epäonnistumesta huolimatta. Misoa on jo pidemmän aikaa pitänyt kokeilla lihan kanssa. Misokatsua, tällä kertaa oishikatta 3/5, tullaan näkemään Äijäruokalassa jatkossakin.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

mielenkiintoinen resepti tosiaan!

joko olet ostanut digitaalisen paistilämpömittarin? sillä voi meinaten mitata myös friteerausöljynkin lämpötilaa upottamalla anturi öljyyn. kokoa härvelillä on melko vähän. tavallisista kaupoista saa alle 20 eurolla.

Ari Makela kirjoitti...

Toteutus vain ontui, mutta ei se tapa niin kauan kuin en perusta sitä gourmet-pubia :) Sitä ennen pitää opetella tasalaatuisuutta.

Myös tonkatsureseptissäni on sinappia, tosin valinnaisena ainesosana.

Juu, on mulla digitaalinen lämpömittari, mutta ei olisi tullut mieleen käyttää sitä noin. Pitää vain keksiä jokin viritys, jotta mittarin kärki ei osu kattilan pohjaan. Kiitos vinkistä!