keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Parhaat helsinkiläiset sushit

Minulle esitettiin hyvin vaikea kysymys:"Mistä Helsingin parhaat sushit?" Paikkoja on nykyään kovin paljon ja monissa paikoissa olen käynyt niin harvoin, että on mahdotonta arvioida paikkaa kunnolla. Alla hieman tajunnanvirtaa helsinkiläisistä japanilaisista.

Monet pitävät Gyosai Sushia parhaana. Itse olen käynyt siellä siellä vain kolme kertaa ja hyvää on ollut. Paikka on myös ainut, jossa olen nähnyt kouta-sushia. Gyosai Sushin omistaja(?) on persoonallinen japanilainen mies. Paikka on toinen helsinkiläinen japanilainen Kabukin ohella, joka ei ole kliinisen siisti ja tyylikäs. Eli muistuttaa niitä izaka-ya-paikkoja, joita opin Japanissa rakastamaan. Enkä todellakaan tarkoita, että Kabukissa ei olisi tyyliä - se on vain omaperäistä tyyliä.

Useimmiten käyn Kämpin Zen Sushissa: siellä on yleensä tilaa hektisimmän lounasajan ulkopuolella ja sushi on hyvää. Misokeitto on ollut minun makuuni lähes järjestään turhan ohutta. Paikasta saa myös mm. yakitoria jos seurueessa on väkeä, joka ei halua syödä raakaa kalaa.

Ichiban taitaa olla Helsingin vanhimpia dedikoituja sushi-paikkoja ja Mikonkadulla sushi onkin hyvää. Uudemmassa Kampin Ichibanissa olen käynyt kaksi kertaa ja kummallakin kertaa riisi oli epäonnistunutta ja sushi on kamalaa jos kala ei ole riittävän tuoretta tai jos riisi on raakaa tai tahmaista. Ehkä minulla oli vain huono onni ja olen kuullut myös kehuja Kampin Ichibanista.

Yume avattiin suurella mediakohulla ja Japanista tuotiin avajaisiin maikoja (geisha-oppilata). Olen käynyt siellä kolme kertaa. Ensimmäisellä kertaa sushia ja misokeittoa. Sushi ei oikein säväyttänyt, mutta misokeitto oli oikein hyvää. Kahdella toisella kertaa olen tilannut lounaslistalta muuta ja sekä tonnikala että rautu olivat todella hyviä.

Koto on miellyttävä paikka ja se ilahdutti muuttumalla kokonaan savuttomaksi paljon ennen aikarajaa. Sushia en ole siellä koskaan syönyt, mutta lounaslistan sake no teriyaki, makunouchi bento, tonkatsu ja yakiniku tulee aina silloin tällöin syötyä.

Kabuki on Helsingin japanilaisten paikkojen helmi. Pieni, kohtuuhintainen ja persoonallinen. Pöytä tähän suosittuun paikkaan on syytä varata sekä lounaalle että illalliselle vähintään viikko etukäteen. Seinää koristi pitkään jonkun japanilaisen kirjoittama viesti "Parasta sushia Osakan tällä puolen." tms. Itse en ole kuitenkaan paikassa sushia syönyt. Suosittelen erityisesti jotain, joka valmistetaan itse pöydässä, kuten vaikkapa yakiniku.

3 kommenttia:

Aaro Löf kirjoitti...

Kiitos tiedoista, nyt osaa ulkopaikkakunnaltakin tuleva etsiä oikean ruokapaikan.

Pete kirjoitti...

Kabukin GYUNIKU ITAME:
Paistettua naudanlihaa ja vihanneksia Yakiniku-kastikkeessa tuli juuri testattua. Aivan käsittämättön päräyttävä maku! Paras lounas vähään aikaan!

Anonyymi kirjoitti...

kabukissa on parhaat sushit :)Suuret kyllä