torstai 9. lokakuuta 2008

Sake no ponzu-mushiNihon ni kaerimasu. Kun jo ystävätkin ihmettelevät blogausaiheitani on aika palata Japaniin ja erityisesti nihon no ryoriiin eli japanilaiseen keittiöön.

Sake. Tuoma jumalainen juoma ja tuo jumalainen kala. Sake on eräs Japanin kielen lukemattomista homonyymeistä sillä se tarkoittaa ainakin kahta eri asiaa: 酒 ja 鮭. Ensimmäisen me suomalaiset tunnemme sake-nimisenä riisiviininä ja jälkimmäisen lohena.

Tämä jalo lohiruoka on tämän vuosituhannen suosikkejani ja se on erityisen hyvää silloin kun lohi on niin tuoretta, että sen voi jättää hyvin kevyesti kypsytetyksi. Tänään niin ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Tarvitsetneljälle

4 kevätsipulia
1 cm inkivääriä kuorittuna
4 palaa lohta

Ponzu-kastike


2 rkl soijaa
2 rkl sitruuna- tai limemehua
½ rkl japanilaista riisietikkaa
1 rkl sakea

Leikkaa kevätsipuli vinosti 2,5 cm palasiksi. Raasta inkivääri ja siirrä raaste kylmään veteen. Siirrä se ennen kalan kypsymistä kuivumaan sopivasti.Sekoita ponzun ainesosat. Levitä lohi isolle lautaselle ja ripottele se ponzulla. Lisää kevätsipuli tasaisesti kalan päälle ja höyrytä 10-12 minuuttia tai kunnes kala on sopivan kypsää.Tarjoile kuumana inkiväärillä koristettuna ja laadukkaan japanilaistyyppisen riisin kera.

KommentitLöysin tätä jälleen kerran tehdessäni helpon tavan löytää miten jokin kirjoitetaan kanjeilla. Yleensä olen tuskaillut sen kanssa että löytäisin veppikelpoisen tavan kirjoittaa kanjeja.

Mutta ruoka, se onnistui tänään lähes täydellisesti. Totemo oishikatta desu! Oishikatta 4/5, siis.

3 kommenttia:

nemo kirjoitti...

Hui miten hienolta vaikuttaa, uskaltaiskohan tuota kokeilla. Vaikuttaa todella hyvältä. Sakea myytäneen Suomessa ihan tavallisessa pitkäripaisessa?

Ari Makela kirjoitti...

Sakea saa alkosta nykyään kolmea laatua: iänkaiken valikoimissa ollutta Yhdysvalloissa valmistettua Gekkeikania, jota voi käyttää ruoanlaittoon ja jota voi juoda jos on kehittänyt ns. aquired taste sakeen. Hyvää se ei ole, mutta toisaalta bulkkisakena se säilyy pitkään toisin kuin laadukkaat saket.

Alkosta saa kahta junmai-luokiteltua sakea, jotka ovat molemmat mielestäni hyviä. Isossa pullossa ja pienessä pullossa.

Ensivaikutelmaansa sakesta ei minusta kannata pilata tuolla jenkkisakella vaikka molemmat japanilaiset ovatkin paljon kalliimpia. Painatan vielä, että laadukas sake ei säily edes avaamattomassa pullossa kovin pitkään. Sitä ei pidä ostaa varastoon.

Alkon sivuilta löytyvä tuotehaku kertoo lisää tuotteista kun kirjoittaa sanahakukenttän sake.

nemo kirjoitti...

Kiitos sakeinfosta ja reseptistä. Tein tätä ja onnistui hienosti. Höyrytyksestä et ollut sen enempää maininut, mutta höyrytin kalan bambukorissa. Sakea jäi ylen määrin pulloon, mutta vielähän tässä on vappua jäljellä ;)