keskiviikko 22. lokakuuta 2008

ÄijäsilakkaaSilakka, tuo lokakuun haaste. Muistan kuinka vein innoissani yläasteen kotitaloustuntien silakkapihvireseptin kotiin. No, siihen aikaan kotona ei kauheasti rahaa ollut ja silakkapihveistä tuli hiukan liian tavallinen ruokalaji. Silakka jäi siis pois keittiöstäni kun pääsin omilleni. Tämä on tasan ensimmäinen kerta kun teen ihan itse omassa keittiössäni silakkaa.

Resepti on peräisin Shizuo Tsujin upeasta kirjasta Japanese Cooking - a Simple Art: Saké-simmered Herring (Nishin no Nitsuke). Pidän keittokirjoista, joissa selitetään tekotavat eikä keskitytä upeisiin värikuviin. Alkuperäisessä reseptissä on luonnollisesti silliä eikä silakkaa, mutta onhan silakka sillin lähisukulainen

Tarvitsetkahdelle

2 silakkafilettä
60 ml sakea
60 ml miriniä
120 ml dashia
3 cm kombua
60 ml soijakastiketta
2 ohutta tofuviipaletta
runsaasti tuoretta raastettua inkivääriä

Kaada sake paistinpannulle ja laita pannu keskilämmölle. Kun se kiehuu hiljaa lisää loput ainesosat. Vähennä lämpöä. Lisää kalafileet nahkapuoli ylöspäin ja peitä leivinpaperilla, jossa on reikä. Pidä kiehumispisteessä kunnes neste juuri ja juuri peittää pannun pohjan, 20-30 minuuttia.

Poista lämmöltä ja siirrä fileet tarjoiluastiaan.

Poista levä ja heitä se pois. Leikkaa tofu viipaleiksi ja laita nesteeseen. Keitä minuutti keskilämmöllä kunnes tofu on lämmennyt. Nosta lusikalla kuumaa nestettä tofulle. Siirrä tofu varovaisesti tarjoiluastiaan. Kaada jäljelle jäänyt neste tarjoiluastioihin. Koristele inkiväärillä. Tarjoile kuumana tai huoneenlämpöisenä.

Oishikatta 3/5. Kuten kuvasta näkee niin keitin tofua liian kauan ja/tai olin sitä kohtaan liian kovakourainen. Alkuperäinen resepti käyttää tarjoiluastiana kulhoa ja se olisi hyvinkin voinut olla esteettisempi ratkaisu.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hey, I love your photos...they are really nice..

Ari Makela kirjoitti...

Thank you, fit celebs.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Tää saattas olla mun ehokas. Oppisin ehkä pitämään silakasta.

Anonyymi kirjoitti...

Toi ei kyllä missään nimessä näytä äijäruualta. :)