keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Tonkatsu


Tonkatsu on moderni japanilainen klassikko. Possu maustetaan, leivitetään ja uppopaistetaan ja tarjotaan tavallisesti raa'an kaalin kera vaikka edellä oleva linkki Wikipediaan väittääkin kuinka tonkatsu ei enää oikeastaan ole yōshokua eli japanilaista versiota länsimaisesta ruoasta, tällä kertaa saksalaistyyppisistä leikkeistä.

Tonkatsua olen ravintolassa, Kotossa, syönyt vain kerran ja tämä on ensimmäinen kerta kun kokeilen sitä itse. Resepti on hieman sovelletu Miika Pölkin ja Heikki Valkaman kirjasta Umami.

Herätteenä tämän ruokalajin kokeiluun toimi Wagner ja ilahduin aamulla kun kaupassa käydessäni löysin porsaan ulkofilettä luomuna. Hienoa, Arabian K-kauppa!

Tarvitsetkahdelle

Tee ensin tonkatsu-soosu ellet osta sitä kaupasta.

1 dl ketsuppia
½ dl worchestershire-kastiketta
½ dl sakea
1 valkosipulin kynsi
1 tl raastettua inkivääriä
¼ dl sokeria
¼ dl miriniä

Keitä aineksia kokoon 25 minuuttia jatkuvasti sekoittaen miedolla lämmöllä. Älä anna kiehua. Kastike säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

2 porsaanfileetä, kyljyskin käy, mutta poista luut
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
(sinappia)
1 kananmuna
korppujauhoja
pähkinäöljyä tai muuta kasvisöljyä

Ripottele lihan päälle suolaa ja pippuria. Voit myös voidella sen ohuesti sinapilla. Itse käytin sinappina Auraa ajatellen suomalaistyyppisen makean sinapin sopivan hyvin japanilaiseen ruokaan, jossa makeus on tavallista.

Pyörittele liha vehnäjauhossa.

Sekoita muna, kastele liha siinä ja leivät korppujauhossa.

Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Uppopaista lihat.

KommentitPerinteisesti tämä tarjotaan raastetun raa'an kaalin kera, mutta havaitsin kaalin raastamisen niin kummalliseksi touhuksi, että päädyin repimään sen palasiksi. Lopputulos oli kuitenkin kummallisen maukas, mutta eri tavalla kummallinen kuin Kotossa. Oishikatta 3/5.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli yks parhaimmista ruoista mitä mä Japanissa söin. Tätä mä jäin kaipaamaan.. sekä karririisiä :D

Ari Makela kirjoitti...

Tonkatsu on minunkin suosikkejani. Japanissa en ole sitä tosin koskaan syönyt. Kotona ja Kotossa sen sijaan säännöllisesti.