keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Kanatagine oliivien ja säilötyn sitruunan keraJapani jostain kumman syystä on edelleenkin kaukana Äijäruokalasta, joka syyskuussa pääsi lisäksi pahasti nuukahtamaan neljällä postauksellaan ja kaiken lisäksi nekin olivat kolmelta neljäsosaltaan jorinatyyppisiä. Elämä on ollut stressaavaa useammassakin mielessä ja kokkaaminen on siinä samalla taantunut. Japani on ollut kaukana siitäkin huolimatta, että moni keittiöni japanilainen resepti on edelleenkin blogaamatta.

Taantumaan on vaikuttanut myös se, että vaihdoin kotityöasemani Kubuntun CentOSiin, jotta saisin päivitettyä Red Hat Enterprise Linux -osaamiseni kurantille tasolle. Kaipaamaan jäin muunmuassa mainiota kuvankäsittelyohjelmaa nimeltä Gwenview, joiden sivuihin en linkitä, koska ne ovat hajalla. Sitä olen käyttänyt kuvien valikoimiseen ja vasta nyt sain aikaiseksi sen ja sen tarvitsemien kirjastojen kääntämisen.

Mennään siis Marokkoon, tarkemmin sanottuna Marrakechiin: vihreitä oliiveja ja suolaan säilöttyjä sitruunoita. Siirtymää Välimereltä Japaniin odottaessa ei kannata pidätä hengitystään sillä uusin keittokirjani, se 59., odottaa kokeiluaan. No, minulla on aina ollut näitä vaiheita.

Tarvitsetkokonainen broileri
3 murskattua valkosipulinkynttä
pieni nippu tuoretta korianteria hienoksi silputtuna
½ sitruunan mehu
1 tl karkeaa suolaa
3-4 rkl oliiviöljyä
iso sipuli raastettuna
hyppysellinen sahramirihmoja
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl mustapippuria
1 kanelitanko
150-200 g rikottuja vihreitä oliiveja
2 säilöttyä sitruunaa suikaloituina

Nosta broileri syvään astiaan. Hiero valkosipuli, korianteri, sitruunamehu ja suola linnun sisälle. Yhdistä oliiviöljy, sipuliraaste, sahrami, inkivääri ja pippuri ja hiero seos broilerin ulkopintaan. Peitä ja anna maustua puolisen tuntia.Siirrä broileritagineen ja kaada marinadi sen päälle. Lisää astiaan sen verran vettä, että broileri peittyy puoliksi. Lisää kanelitanko ja kuumenna neste kihuvaksi. Vähennä lämpä ja hauduta broileria kannella peitettynä tunnin verran välillä käännellen.

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Nosta broileri kahdella reikäkauhalla vadille ja peitä foliolla. Lisää lämpöä ja keitä keitinlientä kokoon kovalla lämmällä noin viisi minuuttia. Nosta broileri takaisin tagineen ja valele se kauttaaltaan keitinliemeen. Lisää oliivit ja säilötty sitruuna ja siirrä tagine takaisin uuniin 15 minuutiksi. Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa. Äijäruokala suosittelee kuskusia.

Taginen sijasta käytin isoa Kermansaven vuokaani. Joko isompi tagineni on liian pieni tai broileri on liian suuri. You choose.

Oishikatta 4/5.

Ei kommentteja: