keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Lammastagine salaatin keraResepti on peräisin Ghillie Basanin kirjasta Marokkolainen keittiö (Gummerus). Kirjailijan sukunimeä en edelleenkään valitettavasti osaa kirjoittaa oikein, mutta en ole kauheasti kyllä yrittänytkään löytää sukunimen koukeron numerokoodia.

Kaupassa oli lampaanliha tarjouksessa, joten ostin sitä paketin empimättä ja ajattelematta mitä siitä tekisin. "Kyllhän sitä nyt jotain keksii." ajattelin ja ensimmäisenä tuli mieleen, että tekisin pitkästä aikaa taginea. Näin ostoksen jälkeen ajatellen mieliteko oli barbaarinen sillä tarjousliha oli ulkofilettä ja alkuperäinen resepti käyttää lapaa. Toisaalta taas palleatyräni vuoksi en uskalla syödä mitään kovin hankalasti syötävää lihaa (ei ole hauskaa päätyä leikkauspöydälle kananpala henkitorvessa ja kuulla kirurgin sanovan, että tässä operaatiossa voi sitten torvi revetä). Illallista suunnitellessani ajattelin, että kypsentämisaikaa voi varmaankin lyhentää, mutta en silti lyhentänyt, koska muut ainesosat tuntuivat kaipaavan tämäntyyppisessä ruoassa pitkää kypsentämisaikaa.Muutin reseptiä myös niin, että pyöräytin lihakuutioita pannulla sen verran, että paistopinta syntyi. Hyvälle lihalle minusta kannattaa tehdä niin. Reseptin kanelin jätin lisäksi pois, koska minun suuhuni se ei oikein liharuoassa istu. Luumuja tuli 100 g vähemmän, koska pussi nyt vain sattui olemaan kooltaan 250 g. Salaatistakin tuli erilainen: sellerin, jolle olen allerginen, korvasin tammenlehväsalaatilla.

Tarvitset1 kg lampaan ulkofilettä (alkuperäisessä reseptissa luutonta, puhdistettua lapaa)
2-3 rkl rypsiöljyä (alkuperäisessä reseptissä auringonkukkaöljyä)
25 g tuoretta inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
hyppysellinen sahramia
(2 tl jauhettua kanelia)
1 hienoksi silputtu sipuli
2-3 hienonnettua valkosipulinkynttä
250 g kivettömiä, tunnin verran liotettuja luumuja (alkuperäisessä reseptissä 350 g)
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja jauhettua mustapippuria

Salaatti


1 hienonnettu sipuli
½ hienonnettu punainen paprika ilman siemeniä
½ hienonnettu vihreä paprika ilman siemeniä
tammenlehväsalaattia
1 hienonnettu vihreä chili ilman siemeniä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
luraus oliiviöljyä
luraus sitruunamehua
persiljaa silputtuna
minttuaa silputtuna

Pane liha tagine-astiaan tai paksupohjaiseen pannuun. Llisää öljy, inkivääri, sahrami, kaneli, sipuli sekä suola ja pippuri. Kaada pataan vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä pari tuntia kunnes liha on hyvin mureaa.Valuta luumut ja lisää ne tagineen. Hämmennä joukkoon hunaja ja hauduta puolisen tuntia. Näin sanoo alkuperäinen resepti, mutta itse päädyin keittämään taginea kokoon puolisen tuntia aika korkealla lämmöllä, jotta koostumus olisi toivotun patamainen.Yhdistä kulhossa salaattia varten sipuli, tammenlehväsalaatti, chili ja valkosipuli. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu. Sekoita. Alkuperäisessä reseptissä salaatti maustetaan suolalla, mutta jätin sen pois. Lisää persilja ja minttu.

Oikein hyvää. Padan hallitsevia makuja olivat luumujen ja hunajan tuoma makeuks, jolle aika tiukka salaatti toi mukavasti vastapainoa. Tästä voisi jopa sanoa, että oishikatta viisi eli hyvää ja kaunista.

Ei kommentteja: