maanantai 7. heinäkuuta 2008

Empanada gallega



Hesarin kuukausiliite päätyi melkein vahingossa paperinkierrätykseen. Se olisi ollut harmi sillä siinä on mainio juttu Apostolin ruokaa, joka esittelee useita herkulliselta kuulostavia galicialaisia reseptejä, joista tässä on yksi.

Reseptissä on paljon hyvää: paprikaa, sipulia, tomaattia ja tonnikalaa. Hämmentävää on se kuinka täytteeseen ei tule mitään mausteita, mutta ehkä tätä voisi verrata vaikkapa voileipään, jota ainakaan minä en mausta mitenkään normaaliolosuhteissa. Hämmentävä ainesosa on myös taikinaan tuleva valkoviini. Kuten Douglas-setä sanoi:"One lives and learns. At any rate, you live. You also panic."

Sinkkukeittiön kannalta tässä reseptissä on se hyvä puoli, että kaikki ainesosat ovat hyvin säilyviä vaikka tällä kertaa täytyykin tunnustaa, että sipuleita jouduin haalimaan kokoon: yksi keltasipuli, pari nuorta sipulia ja kaksi salottisipulia.

Empanada gallega



Taikina


6 dl vehnäjauhoja
2 rk sokeria
3 rkl valkoviiniä
1 dl oliiviöljyä
1½ dl maitoa
hyppysellinen suolaa
1 muna voiteluun

Täyte


2 isoa sipulia
1 punainen paprika
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1-2 tölkkiä tonnikalaa öljyssä



Lämmitä maito, öljy, sokeri, suola ja valkoviini kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa kevyesti pari minuuttia. Anna taikainen vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia.





Silppua sipuli, suikaloi paprika ja kuullota ne puolipehmeiksi öljyssä. Kaada sekaan tomaattimurska ja hauduta noin puoli tuntia.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse ne ohuiksi, yhtä suuriksi suorakaiteiksi. Kierrä toinen taikinalevy kaulimelle ja siirrä voidellulle pellille. Levitä päälle tomaattimuhennos jä päällimmäiseksi tonnikala. Asettele toinen taikinalevy päälle ja peitä piiras sillä. Nipistele levyjen reunat yhteen, pistele haarukalla ja leikkaa piirakan keskelle pieni ilmareikä. Voitele munalla ja paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Tarjoile huoneenlämpöisenä.

Tästä tuli rumaa, mutta oikein hyvää. Oishikatta kolme, siis. Tekosyy tämä tekemiseen oli hyvän duunikaverini lomallelähdön juhlistaminen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle kävi juurikin niin, että tuo Hesarin kuukausiliite joutui vahingossa paperinkeräykseen. Sitä ennen olin kuitenkin kertaalleen ehtinyt tehdä tätä. Meni monta kuukautta, ennen kun sain piiraan nimen palautettua mieleeni, sen jälkeen homma hoituikin googlettamalla. Ihana päästä kokkailemaan tätä uudelleen. On nimittäin hyvää!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...