sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kirvelillä maustettu kurpitsakeitto - Crème de Potiron au Cerfeuil

1.11.

From Kurpitsakeitto

Ostin mielijohteesta kaupasta Halloween-koristetun kurpitsan kovin paljon ajattelematta mitä siitä tehtäisiin. Selailin keittokirjoja ja reseptivalintani osui Heidin perheeseemme mukanaan tuomaan Georgeanne Brennanin keittokirjaan Makujen maailma - Ranska. Siiltä löytyi houkuttelevan oloinen kirvelillä maustetun sosekeiton resepti.

From Kurpitsakeitto

Tarvitset


Alkuperäisessä reseptissä ei ollut kermaa vaan 3½ dl maitoa, mutta me käytimme jäljelle jääneen kerman keittoon. Halusimme lyhdyn, joten emme leikanneneet kurpitsaa siivuiksi vaan kaiversimme sen tyhjäksi jäätelökauhalla.

noin 1 kg kurpitsaa tai kesäkurpitsaa
1 rkl voita
1 hienonnettu keltasipuli
2½ dl kanalientä
1½ dl vettä
3 rkl hienonnettua kirvelliä
½ tl suolaa
½ tl vastajauhettua mustapippuria
2½ dl täysmaitoa
1 dl kermaa

Kuumenna uuni 175 °C. Leikkaa kurpitsasta veitsellä hattu irti, poista sienemenet. Koverra kurpitsa jäätelökauhealla lyhdyksi ja leikkaa kuoreen silmät ja suu.

Paahda kurpitsan sisusta uunissa kunnes se on hyvin pehmää, noin 45-50 minuuttia.

From Kurpitsakeitto

Sulata kattilassa ruokalusikallinen voita keskilämmöllä ja kuullota sipulit. Lisää kanaliemi, vesi, 2 rkl kirveliä, ¼ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna hautua hiljalleen 15 minuuttia, jotta maut sekoittuvat. Lisää kurpitsasuikaleet, sekoita hyvin ja kuumenna vielä noin 5 minuuttia.

Ota kattila liedeltä ja anna vähän jäähtyä. Soseuta keitto monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella Lisää maito ja kerma joukkoon nauhana koneen käydessä. Jatka soseuttamista, kunnes keitto on tasaista ja sileää. Kaada keitto kattilaan lisää loppu suola ja pippuri. Kuumennä keskilämmöllä kuumaksi, mutta älä anna enää kiehua.

Kaada keitto lämmitettyille annoslautasille ja koristele jäljelle jääneellä kirvelillä.

From Kurpitsakeitto

Kommentit


Tästä tuli oikein hyvää, pehmeää, täyteläistä ja herkullista. Valmiista keitosta en muistanut ottaa kuvaa ja oheiskuvista osa on otettu kännykällä, silti oishikatta 5/5.

Ei kommentteja: