torstai 5. helmikuuta 2009

Tupakoinnin esittäminen lehdissä ja televisiossa yritetään kieltää

Tupakoinnin esittäminen lehdissä ja televisiossa yritetään kieltää uutisoi Hesari. Siis ihanko oikeasti vaikkapa Mika Kaurismäen elokuvasta Arvottomat pitäisi sensuroida tupakointikohtaukset? Elokuvasta nousee heti mieleen neljä olennaista kohtausta, jossa poltetaan tupakkaa:


  1. Aivan leffan alussa Pellonpää varastaa suutelevalta parilta tupakan.
    Tämä on laina jostain ranskalaisesta(?) leffasta.


  2. Harri (leffan hahmo, näyttelijän nimeä en muista) tarjoaa Veeralle
    tulta "Se on sitten kevät."


  3. Veera ja Harri herättävät Mannen, joka nukku Volgassa. Manne lyö
    päänsä auton kattoon ja sanoo:"Hyvää huomenta. Tupakkaa, nuori mies."


  4. "Anna tupakka." toteaa Veera eräässä kohtauksessa, jota en nyt tähän hätään muista tarkemmin.
Entä jos lehti ei voisi jutussaan Winston Churchillistä tai Fidel Castrosta näyttää kuvaa, jossa on sikari? Tai näyttää sikaria jutussa, joka kertoo mitä Bill Clinton teki Monika Lewinskylle? Viimemainitun tarkempi kuvaus tosin ei oikein sovi perhelehteen :)

Edes pohtimatta lakiehdotuksen epämääräisyyttä (ei ole hauskaa kun laki on äärimmäisen epäselvä siitä mitä saa tehdä ja mitä ei) niin mitä järkeä tuossa on? Me kaikki tiedämme että tupakointi on epäterveellistä ja että se haisee pahalle. Ei siihen tarvita uusia lakeja.

1 kommentti:

Ketsuppi kirjoitti...

Varsin tervehenkinen kielto, sanon minä! Samalla voisi kieltää sellaisten kohtausten esittämisen elokuvissa, joissa harjoitetaan väkivaltaa (henkistä tai fyysistä), roskaruoan syöntiä, esiaviollista seksiä tai joissa kritisoidaan pääministeriä tai muita valtaapitäviä. Pysyisi ruodussa tämäkin yhteiskunta. (Ja koska em. säädösten toteutumista internetissä on niin vaikea valvoa, pitäisi internet kieltää kokonaan.)