sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Oyako-donPuurohaasteen voitti sitten näköjään Kulinaarimurula koska helmikuun haaste on siellä. Tammikuun haasteen missaaminen söi Äijää pahasti sillä minun piti vastata reseptillä, joka on erittäin kiinnostavasta keittokirjasta ja josta en ole kokannut vielä yhtään mitään. Ja puurohaaste nyt vain olisi ollut tapa laajentaa omaa tajuntaansa. Oma mokani harmitti niin paljon, että en ole vieläkään käynyt tutustumassa vastauksiin ja äänestäminenkin sitten jäi.

Helmikuun haaste, muna vai kana, napsahti: resepti ja kirja josta resepti on peräisin oli heti ilmiselvä: Quick & Easy Donburi Dishes - Healthy Rice Bowl Toppings. Kirjalla on sikäli tunnearvoa, että se on hankittu Shinjukusta. Ja resepti on tietysti oyako-don: kanaa ja munaa riisin päällä.

Donbureihin tutustuin ensimmäisen kerran kun löysin taivaallisen Kioto Donburin ja sen jälkeen donbureihin on tullut tutustuttua enemmänkin ja eräs niistä on klassinen oyako-don, joka on kuitenkin osoittautunut minulle hankalaksi kaveriksi: japanilaiset kun käyttävän kanasta jotakuinkin kaiken ja palleatyräinen ei nyt noin vain nieleskele kaikkia osia otuksista ellei halua päätyä toista kertaa leikkauspöydälle broilerin koston vuoksi.

Tarvitsetkahdelle

kuumaa keitettyä riisiä annos per syöjä
120 g kanaa
3 munaa rakenne rikottuna
½ sipuli ohuina viipaleina

Keitinliemi


1,7 dl dashia
1 rkl sokeria
2½ rkl soijakastiketta
2½ rkl miriniä
2-3 vartta mitsubaa (rakuunaa)

Pilko kana ohuiksi, suupalan kokoisiksi palasiksi. Leikkaa mitsuba tuuman palaisiksi pätkiksi.

Kiehauta liemi ja lisää sipuli ja kana. Lisää munat. Kun munat ovat puolikypsiä lisää mitsuba ja siirrä pois lämmöltä ja anna seoksen kypsyä pari minuuttia peitettynä. Tarjoile donburikulhoissa: riisi alla, kana-muna-seos päällä.

KommentitEnsimmäinen yritys. Mostly Harmless, sanoisi Douglas-setä. Ei, äijäruokala ei osallistu tällä ruokahaasteeseen. Mutta kehityskelpoista. Tällaisenä kuitenkin vain oishikatta 2/5. Äijäruokala ei, toistan, ei osallistu tällä helmikuun ruokahaasteeseen.

Mitsubaa kun ei ollut niin käytin yrttinä erittäin vääräoppisesti rakuunaa. Kahdelle? Olen joskus virnuillut, että pitäisi laittaa treffi-ilmoitus:"Haetaan mukavasta, kulinaarisesti kokeilunhaluisesta naisesta, koekaniinia."

7 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

Laita se! (jos olet vapaa)

Mirka kirjoitti...

Ihana kuppi. Chawanmushiinkin voisi laittaa kanaa.

Ari Makela kirjoitti...

Sinkkukeittiöhän tämä Äijäruokala on. Naispuolinen duunikaveri totesi kerran lounaalla, että kuinka kukaan nainen voi jättää miehen, joka tekee noin hyvää ruokaa. Kyynisyysmoodi meni väkisin päälle ja sanoin, että onhan sen muutama jo tehnyt. Oikeastaan keskustelunpätkä hiukan huvitti.

Koekaniiniilmoituksella en tosin edes tarkoittanut mitään parisuhteeseen tähtävää vaan hyvää kaveria, jolle tai jonka kanssa voisi tehdä usein ruokaa.

Minulla on noita donburi-kulhoja kaksi ja pidän itsekin niistä kovasti ja ne ovat niitä harvoja astioita, joissa olen livennyt siitä, että astiat pitää voida pestä tiskikoneessa.

Mirka kirjoitti...

Harmi. Kun minusta alluusio puputyttöön oli niin mehukas...

*läps. tuhma täti*

Ennen esikoista opetin Espoon työväenopistossa kiinalaista ruoanvalmistusta. Siellä oli oppilainani varsin hmmmm menestyneessä asemassa olevia herroja. Ihmettelin kun he kisailivat siitä, kuinka usein joutuukaan tiskaamaan käsin, kunnes minulle armollisesti selitettiin sillä mitattavan antiiikiastioiden käyttöfrekvenssiä... :-D

Stipe kirjoitti...

Kanadonburia on mielestäni vaikea saada tarpeeksi "maukkaaksi", ts. maku jää jotenkin kuivakan vajaaksi.

Gyūdon-kokeiluissani olen onnistunut huomattavasti paremmin. Ilmeisesti naudanliha on kuitenkin sen verran vahvemman makuista, että kokonaisuus on tasapainoisempi.

Ari Makela kirjoitti...

Mirka, minähän pidän (kiltisti) tuhmista tädeistä :)

Stipe, käyttämäsi sana vajaa on erittäin kuvaava.

Unknown kirjoitti...

Kaverin mökillä söin tätä hevosen lihalla ryyditettynä. Suosittelen lämpimästi. Hevosen liha on erittäin maukasta ja mureaa, joten sopii tähän erinomaisesti!