keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Portterilihamureke
Lapsuudenmuistoihin kuuluvat äidin lihamurekkeet, mutta lapsuuteen ne ovat jääneet. Olen itse yrittänyt tehdä lihamureketta vain kerran ja siitä tuli kuiva korppu. Ei siis mikään tribuutti äidille, joka opetti minut arvostamaan ruokaa.

Nyt on tarkoitus yrittää uudelleen ja hullu kun olen niin ihan omalla reseptillä, joka tosin pohjautuu Ison Ruutukokin reseptiin, mutta mureketaikinan vesi on korvattu portterilla.TarvitsetMureketaikinaan


4 rkl korppujauhoja
2 dl portteria
1 tl suolaa
mustapippuria
400 g sikanautajahelihaa
1 muna

Sekoita korppujauhot ja vesi. Lisää suola ja pippuri ja anna turvota 10 minuuttia. Sekoita loput ainekset tasaiseksi seokseksi.

Tarjosin perunamuusin ja pakastevihannesten kanssa - energiaa ei minkään taidekasvislisukkeen tekemiseen ei riittänyt.

Täytteeseen


puolikkaan keltaisen suippupaprikan
pulikkaan punaisen suippopaprikan
tölkillisen säilöttyjä metsäsieniä
sipulin
portteria
mustapippuria
suolaa
voita paistamiseen

Paista sieniä kunnes niiden oma neste on poistunut. Siirrä syrjään. Kuullota sipuli ja paprika. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane sienet takaisin pannulle ja lisää luraus portteria. Keitä kokoon.

Tee mureketaikinasta limppu ja muotoile siihen kuoppa. Laita kuoppaan haluamasi määrä kasvis-sienimuhonnesta (lopun voi jättää spydäriin, sillä Hauen synttäreiden jälkeen spydäriä saattaa kaivata) ja sulje limppu. Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

KommentitOlen tainnut oppia jotain ruoanlaitosta sillä tästä ei tullut kuivaa. Minä kyllä pidin vaikka ruokajuomaksi valitsemani bitter hiukan löikin mureketta korville. Oishikatta 3+/5.

4 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

IMHO paras mureke tulee ilman korppujauhoa tai kananmunaa. Ihan vaan jauhelihaa, mieleiset mausteet ja kunnon sekoittaminen. Itse käytän oliiviöljyssä kuullotettua sipulia, samassa öljyssä kiehutettua basilikaa ja mustapipuuria, suolaa ja valkosipulia. Joskus laitan kuivattua, jauhettua sientä, joskus porkkanaraastettakin.

Tärkeintä kuitenkin on, että jauheliha ei ole vähärasvaista tai niinkutsuttua paistia, vaan normaalirasvaista nautaa tai nautasikaa.

Ari Makela kirjoitti...

Murekekokemusta minulla tosiaan on kovin vähän eli nämä kaksi kertaa. Jauhelihapulliin tai -pihveihin en yleensä laita korppujauhoja, mutta murekkeeseen käytin niitä, koska ensimmäisellä kerralla halusin olla edes hyvin vähän uskollinen alkuperäiselle reseptille.

Kananmunaa sen sijaan käytän jauheliharuokiin usein. Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että rasvaakin pitää olla sopivasti.

Jos olisi pakko valita suosikkiyrtti niin se olisi basilika. Onneksi ei ole pakko.

Mirka kirjoitti...

Korppujauho on perinne ajalta, jolloin jauheliha oli kallista. Kananmuna tarvittiin sitten sitomaan neste ja korppujauho. Kun kaikki nämä jättää pois, lopputulos on lihaisampi maultaan. Jos tekee pelkästä naudasta, voi jättää sisältä punertavaksi, niin päästään varsin lähelle jopa paahtopaistin makuelämystä varsin taloudellisella tavalla.

Samaa mieltä basilikasta, varsinkin öljyssä freesattuna, mutta onneksi ei ole pakko (rakuunakin on NIIN ihanaa.)

Ari Makela kirjoitti...

Täytyypä kokeilla noin. Kiitos ideasta.

Pitäisi ehkä kokeilla rakuunapihvejäkin ilman kananmunankeltuaisia - korppujauhoja en ole niihin koskaan laittanutkaan. Resepti löytyy kun kirjoittaa hakulaatikkoon "rakuunapihvit".