lauantai 13. joulukuuta 2008

Chimichurri-hampurilainen eli blogaamisen vaikeudesta

AlkujorinatKun ruokablogaaja saa lahjan verkkoruokakaupalta ollaan vaikeakulkuisilla vesillä sillä eihän lahja pyyteetön ole vaan siinä tavoitellaan edullista näkyvyyttä. Pelissä ovat sekä blogin maine että oma itsekunnioitus. Kaiken lisäksi lahjan antajaa kohtaankin pitää olla korrekti: ei saa olla tuotetta kohtaan ylikriittinen vaan kirjoittaa siitä kuten muutenkin kirjoittaisi.

Yksinkertaisinta olisi ollut kieltäytyä Poppamiehen lahjasta, mutta toisaalta miksi niin kauan kuin yritän olla reilu lahjan antajalle, lukijoilleni ja itselleni? Ensimmäiset pisteensä Poppamies sai siitä, että mitään mainospyyntöä ei tullut.

Kun paketti saapui siinä oli chilpotle-pastaa, tulista cayannepippuripohjaista kastiketta, liquid smokea ja kuivaa chimichurria - en edes tiennyt, että viimemainittua saa kaupasta vaikka Raholakin sellaisesta kertoo. Erityisesti ilahduin chimichurrista ja nestemäisestä savusta. En ole vielä kokeillut mitään, mutta tätä kirjoittaessa on tarkoitus käyttää ainakin chimichurria kun kokeilen chimichurri-hampurilaisen tekemistä kun kerran noita hampurilaissämpylöitä tuli ostettua.

Chimichurriin törmäsin ensimmäisen kerran ravintola Memphisissä, jonka menussa se on erittäin prominentti. Memphisissä saa kunnon äijälounaan (illalla olen tainnut käydä siellä vain kerran) ja se oikeastaan ansaitsisi säännöllisempiäkin vierailuja, vaikka hieman harmittaakin että jossain välissä chimichurri-pihvien lukumäärä supistui kovasti ja nyt listalla taitaa olla vain yksi eikä sitä voi sanoa edulliseksi annokseksi. Mutta Äijäruokala kyllä suosittelee.

Jorinat sikseen ja ruokaan.

Chimichurrihampurilaiseen tarvitsetJauhelihapihvi


400 g naudan paistijauhelihaa
mustapippuria
suolaa
korppujauhoja
kananmuna

Sekoita ainekset ja paista.

Chimichurrikastike


chimichurri-jauhetta
liraus etikkaa
luraus oliiviölyä
muutamia tippoja Texas Pete's Hot Saucea

Sekoita ainesosat ja anna niiden turvota hetki.

Kasviksia


luumutomaatti
roomansalaattia
kevätsipulia

Muut ainekset


hampurilaissämpylä
valkosipulimajoneesia

Kasaaminen


Leikkaa tomaatin keskeltä kaksi viipalatta. Paahda sämpylänpuolikkaita hetki ja paista tomaatin päät alapinnaltaan. Truuttaa sämpylän alaosalle hieman valkosipulimajoneesia. Lisää salaatti ja pihvi. Lisää chimichurri-kastike, tomaattiviipaleet ja saksi hiukan kevätsipulia päälle. Lisää sämpylän yläpuoli kanneksi.

Nauti


Nauti kuunnellen Hugo Prattin Corto Maltese Tango-albumin mukana tullutta Trio_Esquinan levyä, joka alkaa seksikäästi bilrjakepin ja -pallojen kilahduksella. Pitäisi huoltaa snookerkeppi - viime kerralla kärkinahka jäi pöydälle.

KommentitPerusidea sinänsä toimi, mutta etikkaa käytin liikaa ja se peitti muita makuja. Mitä lahjatuotteisiin tulee niin niistä jäi laadukas kuva, joten ehkä Poppamies saa minusta uuden asiakkaan. Oishikatta 3/5 siis. Chimichurrilistalla lienee seuraavaksi pihvi.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko todeta, näin blogien ahkerana lukijana, harmistukseni korruptiolahjojen ja sitä kautta (piilo)mainonnan levittäytymisestä blogeihin. Toivoisin kovasti blogistien nettietiketin selkeytymistä tältä osin.

Ihan ok, jos blogisti rehdisti kertoo heti alkuun saaneensa lahjaksi tuotteen josta bloggaa. Harmittaa vain ne blogit joissa kirjoittaja on vaivautunut keksimään jonkinlaisen "peitetarinan" ja ujuttanut tuotteen sujuvaksi osaksi postaustaan. Tästä esimerkkinä erään karkkimerkin esittely tietyissä blogeissa. Seuraan myös muotiblogeja joissa tämä on viime aikoina ollut vielä räikeämpää.

Lukijana tuntee itsensä jotenkin petetyksi ja täytyy sanoa että menee siinä luottamus blogistiinkin.

Onhan sitten niitäkin blogeja joissa on siirrytty ihan selkeästi kaupalliselle areenalle, mutta omalta kohdaltani sellaisten seuraaminen on jäänyt; eivät ne paljon eroa elintarvikefirmojen netti-/reseptisivuista.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan ok, jos blogisti rehdisti kertoo heti alkuun saaneensa lahjaksi tuotteen josta bloggaa.

Moni ei tule asiaa ajatelleeksi, mutta tällaista menettelyähän vaatii myös laki ja journalistin etiikka. Blogi katsotaan julkaisuksi siinä missä lehtikin (jokaisella nettisivulla täytyy olla ainakin nimellinen päätoimittaja jne.), ja mahdolliset hyötykytkökset tuotava selkeästi esiin.

En näe lahjojen vastaanottamisessa ongelmaa, jos bloggaaja ei peittele asiaa ja on valmis tarvittaessa myös jättämään tuotteen käyttämättä tai haukkumaan tuotteen, jos aihetta ilmenee – silläkin uhalla, ettei valmistajalta heru enempää ilmaisherkkuja. Jos ei usko kykenevänsä tähän, kannattaa kohteliaasti kieltäytyä.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Minttu, hui! Mikä karkkimerkki?

Olen itse ollut hitusen katkera kun monkeyfoodiin ei kukaan koskaan ole tarjonnut mitään ja muualla tuntuu käyvän kuhina, mutta ehkä parempi niin. Olenpahan läpiluotettava :-D

Merituuli kirjoitti...

ylimuuli - täällä toiset läpiluotettavat :).

mielestäni on jotenkin itsestäänselvää että lahjoja saadessa niistä kerrotaan. enkä kyllä näe asiassa silloin mitään ongelmaa.