perjantai 5. joulukuuta 2008

Japanilainen jouluMarraskuun ruokahaasteen voitto meni ansaitusti Sillä sipuliin. Oma ehdokkaani menestyi hämmentävän huonosti, mutta olisin hyvin voinut äänestää voittajaakin. Voittanut resepti on kiinnostava ja pidän siitä, että ruokaa tehdään hitaasti ja rakkaudella.

Uusin haaste jatkaa hetkeksi keskeytynyttä painajaishaasteiden sarjaa asettamalla aiheeksi joulun. En ole jouluihminen ja Helsingin keskustassa töissä käyvälle ihmiselle ainakin minun tapauksessani kaduilla soiva joulumusiikki ja tajunnan räjäyttävä kaupallinen jouluntäyteys nostaa syvän kyllästymisen tunteen, joka helpottaa vasta joulusaunassa ja sitä seuraavalla aattoillallisella. Tämä ei ole moite haastajia kohtaan: syksyn aikana on ollut kiinnostavaa kokeilla omia rajojaan kun haasteaiheet eivät ole olleet oikein omaan makuun sopivia.

Sunnuntaina on luvassa perinteistä jouluruoan valmistusta, josta blogaan myöhemmin, mutta koska Äijäruokalassa on taas päällä japanilainen vaihde niin googlasin japanilaista jouluruokaa odottaen, että en löytäisi juuri mitään kuvitellen, että japanilaiset kristilliset perinteet olisivat jääneet vuonna 1596 Nagasakin risteille ja että loppu olisi hävinnyt Tokugawa-shogunaatin aikana. Mutta ei, joulu saattaa olla Japanissa modernia tuontitavaraa, mutta kyllä sitä juhlitaan ja Googlen perusteella kana on suosittu raaka-aine jouluruokiin. Netti kertoo myös sen, että KFC:t ovat jouluaattona täynnä.Kōenjissa olisi ollut tilaisuus kokeilla Kentucky Fried Chickeniä, mutta se jäi väliin......sillä Tsuki no Ya oli oli paljon miellyttävämpi.

Löysin miellyttävän yksinkertaisen teriyaki-kanan reseptin, jota muokkasin lisäämällä marinadiin raastettua inkivääriä. Ilman inkivääriä ei ole elämää. Alkuperäisestä reseptistä puuttuu paistoaika, joten sitäkin piti hiukan googlata. Päädyin hyvin runsaaseen tuntiin.

Tarvitset3 maustamatonta kanankoipea
2½ dl teriyaki-kastiketta
tuuma tuoretta inkivääriä raastettuna
suolaa
mustapippuria

Tee teriyakikastike (tai osta kaupasta, Äijäruokala suosittelee itse tekemistä). Sekoita kastikkeeseen tuoretta raastettua inkivääriä.

Töki koipien nahkaa haarukalla. Ripottele hiukan mustapippuria ja suolaa koiville. Marinoi koipia 30-60 minuuttia. Paahda tunnin verran 175-asteisessa uunissa välillä teriyakikastikkeella valellen. Käännä koivet paahtamisen puolessa välissä.

KommentitTästä tuli oikein hyvää, oishikatta 4/5. Teriyaki on kumma juttu: en ole muuten mitenkään perso makealle, mutta teriyaki uppoaa oikein hyvin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, Nagasaki. Siihen astisen elämäni mahtavin reissu, ja on se vieläkin aika ylivoimainen. Kanat vaikuttavat maukkailta, en ehkä jouluksi laittaisi (jouluihminen kun olen, vaikkei perinteiset herkut olekaan pöydässäni), mutta välipäivien herkuksi tai uudeksi vuodeksi sopivan palanpainikkeen kera.

Merituuli kirjoitti...

no taatusti erilaista joulupöytään!

onnea äänestykseen ari!