keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

Possua lasimurskalla


Julistan alkaneeksi operaatio pakastimen tyhjennyksen sillä se on täynnä ja se kaipaa ankarasti sulatusta. Tulitukea tarjoaa Jamie Oliverin kirja Jamien kotona. Reseptistä jätin pois sellerin allergiani vuoksi. Perunat jätin kuorimatta sillä kesäisille perunoille se on minusta vain haitaksi. Kastikkeen jätin tekemättä sillä paistamisen alkuvaiheessa kuului hillitön pamahdus ja kun kävin tarkistassa vauriot osoittautui, että lihalämpömittarista oli räjähtänyt lasi. Se oli mallia, jonka voi pestä tiskikoneessa, mutta ehkä mittariin oli päässyt vettä, joka sitten kuumetessaan aiheutti liikaa painetta.

Harmittaa, sillä paistoliemi maistui erittäin hyvältä ja siitä olisi varmasti saanut mainion kastikkeen. Pakastimessani odottaa toinen porsaanlihaköntti ja jääkaapissa on alkuperäisen reseptin kastikkeeseen tarkoitettu valkoviini, joten ottanen piakkoin uusintayrityksen.

Raholan syötävistä sanoista opin lisää reseptin balsamiviinietikasta, jota en ole koskaan ennen keittiössäni käyttänyt.



Lihassa maistui, kuten käytetyn rosmariinin määrästä voi aavistaa, selvästi rosmariini. Rakenteesta tuli miellyttävä ja ulkonäkö kokonaisena lupasi hyvää. Mahdollisesti padan pohjalle päätyneiden lasinsirujen vuoksi paistoliemi jäi käyttämättä, mutta se ei oikeastaan haitannut makuelämystä. Ja tulihan hapokkuutta jännittävän makuisesta perunasipulilisäkkeestä.

Possun paistoin liian kuivaksi ja se ja yhdessä lasinsirujen kanssa tarkoittavat, että oishikatta jää arvoon 3/5.

Tarvitset



Perunalisipulilisuke


3 kiinteää perunaa (lohko pituussuuntaan neljänneksiksi)
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
100 g voita kuutioina
rosmariinin oksan lehdet
kolme valkosipulin kynttä
punasipulia (lohko pituussuuntaan neljänneksiksi)
2 dl halpaa balsamietikkaa

Porsaanliha


Kolmen rosmariinin oksan lehdet
1 rkl fenkolinsiemeniä jauhettuina
500 g porsaan ulkofilettä
oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
punasipuli
laakerinlehti

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pane perunat kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja keitä niitä noin 8 minuuttia, valuta ja siirrä takaisin kattilaan.

Ripottele rosmariininlehtiä, suolaa, pippuria ja fenkolinsiemeniä isolle leikkuulaudalle. Kierittele lihaa leikkuulaudalla niin, että mausteet tarttuvat siihen.

Ota iso uunivuoka, jonka possu täyttää, ja siirrä se liedelle keskilämmölle. Kaadau vuokaan hieman oliviiöljyä ja nosta liha siihen rasvapuoli alaspäin. Ripottele lihalle leikkuulaudalle jääneet mausteet. Muutaman minuutin kuluttua, kun porsaan rasva on saanut hieman väriä, käännä liha ja lisää vuokaan valkosipulin kynnet, punasipuli ja laakerinlehti. Siirrä vuoka uunin alatasolle tunniksi ja valele lihaa paistoajan puolivälissä. Peitä liha kostutetulla leivinpaperilla viimeiseksi 20 minuutiksi jos liha uhkaa saada liikaa väriä.

Ota toinen uunivuoka, johon perunat mahtuvat yhteen kerrokseen. Kuumenna se liedellä, kaada siihe loraus oliiviöljyä, lisää voi, rosmariini ja valkosipuli. Lisää perunat ja kääntele niitä mausteissa. Lisää sipulit, balsamietikka ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä balsamietikkaa kokoon liedellä viisi minuuttia. Siirrä vuoka uunin ylätasolle ja paista noin 50 minuuttia eli kunnes perunat ja sipulit ovat tummia, makeita ja rapeita. Ota vuoka uunista puolivälissä ja kääntele perunoita ja sipuleita.

Lihan pitäisi olla kypsää tunnin kuluttua. Pistä sitä terävällä veitsellä. Jos tihkuva neste on on kirkasta liha on kypsää. Joe ei pane liha takaisin uuniin vielä 10-15 minuutiksi. Pidä samalla perunat lämpiminä. Nosta liha uunista ja anna sen levähtää tarjoiluvadilla 10 minuuttia. Kaada vuoasta enin rasva pois ja murskaa valkosipulit ja sipuli. Nosta vuoka levylle ja lisää siihen valkoviiniä. Hauduta kunnes neste on vähentynyt puoleen, raaputa pohjasta sinne jämähtäneet makuaineet kastikkeeksi ja mausta tarvittaessa. Siivilöi liemi kastikekannuun. Viipaloi liha ja tarjoile uunisipulien- ja perunoiden kera kastikkeella ryyditettynä. Tarjoile vihreän salaatin tai rucolan kera.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan kun Jamppa teki tätä telkkarissa ja jo silloin kuolasin. Varmasti maukasta.