torstai 23. huhtikuuta 2020

Ranskalaiset perunat

Ranskalaiset perunat

Ranskalaiset perunat ovat erinomainen lisuke monelle ruoalle ja niitä on helppo tehdä. Pidän monista friteeratuista ja uppopaistetuista ruoista, kuten tempurasta, tori no kara-agesta ja fish & chipsistä, joten frittikeitin kuuluu suosikkikodinkoneisiini. Erityisbonuksena sen kanssa ei tarvitse pelätä rasvapaloa samalla tavalla, kuin tavallista kattilaa käytettäessä. Miinuspuolelle menee se, että toisin kuin kattilaa, frittikeitintä ei voi tunkea tiskikoneeseen.

Ranskalaisten perunoiden historiallinen alkuperä on epäselvä. Usein kuulee väitettävän, että amerikkalaisten sotilaiden tullessa Belgiaan ensimmäisen maailmansodan aikana, he kuvittelivat olevansa Ranskassa, koska ihmiset puhuivat ranskaa ja loppu olisi historiaa. Wikipedian mukaan termiä ranskalaiset perunat käytettiin kuitenkin jo ennen ensimmäistä maailmansotaa Yhdysvalloissa. Wikipedia-artikkelista opin myös uutta: sodan aikana saksalaisuus ei luonnollisesti ollut kovassa huudossa, joten hapankaalista tuli Liberty Cabbage ja hampurilaisesta Liberty Sandwich. Sotien päättymisen myötä Freedom Friesin kaltaiset termit ovat onneksi poistuneet yleisestä käytöstä.

Oma frittikeittimeni syö öljyä 1,2 litraa. Siitä alla olevan reseptin öljymäärä. Muista, että öljyn voi käyttää useaan kertaan, kunhan öljyn suodattaa siivilällä ja talouspaperilla puhtaahkoksi.

Tarvitset


jauhoisia perunoita tikuiksi leikattuna
1,2 l rypsiöljyä
suolaa

Kuumenna öljy 150 °C.

Leikkaa perunat tikuiksi ja siirrä tikut keittimen koriin. Kun öljyn lämpötila on noussut 150 °C asteeseen, laske kori öljyyn ja paista viisi minuuttia niin, että perunat eivät saa väriä. Nosta kori ylös ja kuumenna öljy 190 °C. Laske kori takaisin alas ja paista 2-3 minuuttia, kunnes perunat ovat rapeita ja kullanruskeita.

Tarjoile heti, mausta suolalalla ja jos haluat olla erityisen paheellinen niin hienoksi raastetulla parmesanilla. Jos ranskalaiset eivät ole lisukkeena, niin suolaa kannattaa käyttää reippaasti.

Ei kommentteja: