maanantai 13. huhtikuuta 2020

Kalatäytteiset taikinanyytit – ogurdẑalilaiset mantit – balyk bjorek

Fish filled mantis from Ogurdẑal, Turkemenistan

Kun löytää niin erikoisen retrokeittokirjan, kuin V.V. Pohlebkinin Neuvostoliiton kansalliset keittiöt, niin utelaisuudelta ei välttyä. Kirjan alkuperäinen painos on vuodelta 1978 ja lyhennetty suomenkielinen käännös on vuodelta 1989. Ajalta, jolloin Neuvostoimperiumin romahdukseen oli vain kaksi vuotta. Kansallisiin keittiöön lasketaan läntisistä silloisista neuvostotasavalloista muun muassa Venäjä ja Viro. Ensinmainitussa Stalin on rehabilitoitu, jälkimmäiselle Neuvostoliitto oli brutaali miehittäjä. Suhtaudun, kauniisti sanottuna, negatiivisesti autoritäärisiin hallintoihin niiden poliittesta väristä huolimatta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että en pitäisi vaikkapa venäläisestä keittiöstä. Mielenkiinto suuntaitui kuitenkin idemmäksi, paikkoihin joihin ainoa kosketukseni on se, että olen kerran maistanut kumissia, tammanmaidosta käytettyä mietoa alkoholijuomaa. Päädyimme lopulta ruokamatkalle Turkmenistaniin, maahan, jossa olisi mielenkiintoista nähtävää, mutta sen pitää hieman uudistua, jotta minut sinne saa.

Reseptin piti olla joko kala- tai kasvisruoka, joten ruoaksi valikoituivat turkemenistanilainen ruokalaji, ogurdẑalilaiset mantit (balyk brojek). Mantit muistuttavat pelmeneitä, mutta ne ovat suurempia, täyte on erilaista ja ne kypsennetään veden sijasta höyryssä.

Pohlebkin: Neuvostoliiton kansalliset keittiöt

V.V. Pohlebkin: Neuvostoliiton kansalliset keittiöt

Tarvitset


Puolitimme alkuperäisen reseptin, mutta käytimme sekä taikinaan että täytteeseen kokonaisen munan. Kalana meillä oli 200 g turskaa ja 300 g lohta. Puuttuvan punapippurin korvasimme cayennepippurilla ja fenkonlinlehdet fenkolinsiemenillä.

Kahdelle

Taikina


500 g vehnäjauhoja
1 muna
1 dl vettä
½ tl suolaa

Jauhoista, munasta, suolasta ja vedestä sekoitetaan jäykkä taikina, joka muotoillaan palloksi, peitetään liinalla ja jätetään 30-40 minuutiksi seisomaan. Taikina kaulitaan 1-2 mm paksuksi levyksi, josta leikataan 10 cm x 10 cm neliöitä.

Täyte


500 g kalaa
1 muna
1½ sipulia
½ tl vastaujauhettua mustapippuria
¼ tl kardemummaa
¾ tl cayennepippuria
¾ tl fenkolinsiemeniä
1 rkl lehtipersiljaa
1 rkl tilliä
hyppysellinen sahramia
suolaa
voita

Leikkaa kala noin kuutiosentin kokoisiksi palasiksi. Sipulit silputaan aivan pieneksi ja sekoitetaan maustesiin. Kalapalat ja mausteseos yhdistetään. Lisätään suolaa ja hyvin vatkattu muna. Sekoitetaan hyvin ja käytetään heti.

Tarjoiluun


kasvislientä
smetanaa
korianterin lehtiä

Kullekin taikinaneliölle laitetaan 1 rkl kalaseosta ja nokare voita. Mantit suljetaan pallomaisiksi nipistelemällä taikina ylhäältä kiinni. Ne peitetään liinalla, jotta ne eivät kuivu.

Voitele höyrytyskattilan ritilä. Mantit asetellaan ritilälle niin, että ne eivät ota kosketa toisiaan. Ota huomioon, että ne hiukan turpoavat kypsyessäään. Mantien päälle pirskotetaan kylää vettä ja niitä höyrytetään kannen alla 30 minuuttia.

Tarjoile kasvisliemen ja smetanan kanssa. Koristele tuoreilla korianterinlehdillä.

Kommentit


Näistä tuli oikein hyviä, oishikatta 4/5 eli jatkoon. Taikinan ohuuteen kannattaa kiinnittää huomiota: onnistuin repäisemään liialla täytteellä yhden manteista ja yritin paikata sitä pienellä palalla taikinaa, josta seurasi tietysti paksu nyytti. Se ei ollut miellyttävää syötävää. Sahramia emme mausteena oikein ymmärtäneet, sillä lopputuloksessa se katosi täysin muiden makujen joukkoon.

Ei kommentteja: