perjantai 17. syyskuuta 2010

Muistoja Japanista: Kioto donburi

2016-06-19_3499_makela_ari

Kioto donburista olen kirjoittanut aikaisemminkin ja se on edelleenkin eräs suosikkiruokalajeistani, mutta ensimmäisellä blogauskerralla en saanut aikaiseksi säädyllistä valokuvaa lopputulosta ja blogauksen kuva onkin otettu valmistusvaiheesta, jossa possusiivuja marinoidaan kastikkeessa. Muokkaus: kuva vaihdettu 2016-09-04.Kioto Towerista Kioto näyttäytyy kaupunkina, joka on rautatieliikenteen keskus, jossa on paljon vanhaa jäljellä. Temppeleitä on joka puolella ja kaukaiset teleliikennetornitkin näyttävät pagodeilta! Kadulta löytyy epästereotyyppistä Kiotoa: tämän katuruokapaikan löysimme savupilven avulla. Tältä aterialta muistan raa'an kaalin, jota dipattiin kastikkeeseen.

En oikein edelleenkään ymmärrä miksi tämän ruokalajin nimi on Kioto donburi sillä voimakkaine makuineen siitä tulee ennemmin mieleen Edo ja lisäksi se rikkoo vanhaa tabua, jonka mukaan riisin ei saa sekoittaa mitään. Mutta ei Kioto aina niin hienostunut ole kuten ylläoleva oikeanpuoleinen kuva savupilven verhoamasta ravintolasta kertoo.

Japaninmatkasta on jäänyt harmittamaan sen, että matkakertomus on edelleen vepistämättä ja on jäänyt keskeneräiseksi ikuisuusprojektiksi. Kotisivuillani oleva raakile on kuvapaljoudessaan sellainen, että kukaan ei viitsi niitä kuvia katsoa läpi paitsi ehkä minä itse, joskus. Ehkä tänne blogiin voisi saada japanilaiseen ruokaan ympätyn järjellisen kokoisen matkakertomuksen aikaiseksi?

Kioto Donburi kahdelleResepti on peräisin Yamadan kirjasta Japanilainen keittokirja:

keitettyä riisiä kahdelle
mahdollisimman ohueksi leikattua porsaan ulkofilettä kahdelle
kananmuna
keltasipuli
kiehaututteuja herneitä, jotta allergia ei huomaa, että syöt herneitä
neutraalia öljyä paistamiseen

1 dl soijakastiketta
1 dl sakea (hyvää, jotta lopun voi kaataa kokkiin)
4 rkl sokeria

Paista muna mahdollisimman ohueksi levyksi ja leikkaa suikaleiksi. Siirrä syrjään.

Viipaloi sipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi ja jätä ne kylmään veteeen kymmeneksi minuutiksi. Kaada vesi pois ja kuivaa talouspaperin päällä.

Laita kastikeainekset kasariin ja keitä kokoon. Hiljaa, jollet halua nähdä jännittävää sokerin palamisefektiä. Jätä kastike miedolle lämmölle.

Paista liha kevyesti. Älä anna ruskistua. Siirrä liha kastikekasariin.

Jaa riisi kulhoihin, lisää sipuli ja peitä se marinoituneilla lihaviipaleilla. Peitä liha puolestaan munasuikaleilla. Lurauta hiukan kastiketta jokaiseen kulhoon. Koristele herneillä.

KommentitTämä on hyvää, oishikatta 4/5. Donbureista tuntuu olevan vaikea saada kauniita kuvia, mutta voin lohduttautua sillä, että eivätpä Tokiosta ostamani donburi-kirjan tekijätkään ole siinä kovin hyvin onnistuneet.

Ei kommentteja: